Društvo

CALIMS: Anti-infektivni ljekovi izazvali najviše neželjenih dejstava

Autor mondo.me Izvor Dnevne novine

Agenciji za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) od početka godine prijavljene su 142 sumnje na neželjeno dejstvo lijeka, a najveći broj njih se odnosio na antiinfektivne ljekove za sistemsku primjenu i ljekove iz grupe antineoplastici

Najveći broj prijava se odnosio na antiinfektivne ljekove za sistemsku primjenu i ljekove iz grupe antineoplastici i imunomodulatori, a u značajnom broju su prijavljivana i neželjena dejstva ljekova koji djeluju na kardiovaskularni sistem, kao i ljekova koji se koriste u terapiji oboljenja krvi i krvotvornih organa, kazali su Dnevnim novinama iz CALIMS-a.

"O sumnji na neželjeno dejstvo lijeka pacijenti treba da razgovaraju sa zdravstvenim radnikom, kako bi dobili odgovarajući savjet u vezi nastavka liječenja“, rekli su iz CALIMS-a.

Od početka ove godine CALIMS je zbog sumnje u odstupanje od standarda kvaliteta, nadležnim organima predložila povlačenje serije četiri lijeka, od kojih su dvije povučene.

"U skladu sa Zakonom o ljekovima CALIMS predlaže Upravi za inspekcijske poslove Odsjek za poslove zdravstveno sanitarne inspekcije zabranu prometa i povlačenje lijeka iz prometa, ukoliko lijek nije u skladu sa standardima kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti u propisanim uslovima upotrebe“, istakli su iz CALIMS-a.

U dva od navedena četiri slučaja, serije su vraćene u promet nakon što je sprovedena istraga potvrdila da zadovoljavaju standarde kvaliteta.

Iz CALIMS-a su napomenuli da su u svim slučajevima na tržištu bile dostupne druge serije istih ljekova za koje nije postojala sumnja u odstupanje od standarda kvaliteta i koje nijesu bile predmet povlačenja.

Dodatno, kako su naveli, za ljekove koji sadrže pipemidnu kisjelinu, CALIMS je u skladu sa odlukom Evropske komisije ukinula dozvolu za stavljanje lijeka u promet i naložila povlačenje svih serija iz prometa.

Medikamenti ranisan i ranitidin povučeni su nedavno iz apoteka, zbog, kako iz CALIMS-a navode, sumnje na prosustvo nečistoće NDMA.

S obzirom da su ovi ljekovi u širokoj upotrebi mnogi građani su u nedoumici koje ljekove da koriste kao zamjenu.

Iz CALIMS-a kažu da je na raspolaganju spektar medikamenata, s tim što napominju da se pacijenti o izboru zamjenskog lijeka obavezno posavjetuju sa ljekarom.

"Na tržištu Crne Gore, pored ljekova koji sadrže ranitidin, postoji veliki broj drugih registrovanih ljekova koji se koriste za liječenje i prevenciju stanja uzrokovanih viškom kisjeline u želucu“, rekli su iz CALIMS-a.

Riječ, kako su dodali iz CALIMS-a, o lijeku famotidin iz podgrupe antagonista H2 receptora kojoj pripada i ranitidin kao i o ljekovima iz podgrupe inhibitora protonske pumpe: pantoprazol, esomeprazol, lansoprazol, omeprazol.

Iz CALIMS-a su naglasili da oni nemaju nadležnost davanja savjeta o terapiji, pa pacijenti za sva pitanja u vezi izbora zamjenskog lijeka treba da se obrate svom ljekaru.

Kako su iz Agencije za ljekove i medicinska sredstava naveli, od početka godine nosioci dozvole za ljekove su obavijestili CALIMS o nestašici 15 različitih ljekova.

"Kako bi se obezbijedio kontinuitet u snabdijevanju tržišta CALIMS je odobravala uvoz ljekova drugih proizvođača koji predstavljaju terapijske paralele deficitarnih ljekova, pa je na ovaj način pacijentima bila dostupna odgovarajuća terapija", kazali su iz CALIMS-a.

Najveći broj prijava se odnosio na antiinfektivne ljekove za sistemsku primjenu i ljekove iz grupe antineoplastici i imunomodulatori, a u značajnom broju su prijavljivana i neželjena dejstva ljekova koji djeluju na kardiovaskularni sistem, kao i ljekova koji se koriste u terapiji oboljenja krvi i krvotvornih organa.

Tagovi