Društvo

Dramatičan porast slučajeva autizma i u Crnoj Gori!

Autor mondo.me

Vršiteljka dužnosti ombudsmanke Zdenka Perović na konferenicji o poštovanju ljudskih prava osoba sa intelektualnim smetnjama upozorila da imamo oko 3,700 djece korisnika Centra za autizam!

Perović je na skupu koji su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava orgabizovali institucija ombudsmana i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava navela da broj korisnika usluga Centra za autizam alarmantno ukazuje da već sada kapaciteti i tehnički i stručni Komanskog mosta nisu u skladu sa potrebama.

Ona je navela da se treba hitno poraditi na tome kako bi ova ustanova bila spremna za prihvat ovih lica kad, za koju godinu, to bude jedino rješenje za njihov adekvatan tretma, prenosi Pobjeda.

List dodaje da, prema njenim riječima, “nivo demokratizacije jednog društva oslikava odnos prema onima koji su najranjiviji i u najvećoj potrebi za našom pažnjom, jer samo nijesu u stanju da se bore sa preprekama”.

Na porast djece i omladine koja imaju autizam upozorio je i  direktor Resursnog centra za obrazovanje i osposobljavanje 1. jun Željko Darmanović.

On je naveo da skoro 80 odsto djece u ovom centru ima autizam.

Neću ulaziti u medicinski dio zbog čega je takva situacija, ali jeste izazov i Ministarstvu prosvjete i nama da izađemo u susret svim tim potrebama. Sada radimo ranu prevenciju sa željom da imamo što više tretmana za njih. Sve manje djece imamo u internatu koja su smještena, nekad ih je bilo po 100, a sada ih je oko 15. Uz podršku Ministarstva rada dajemo tretmane djeci, a da se roditelj ne odvaja od njih. Ostaju po desetak dana, imaju smještaj, hranu, tretman i onda se vraćaju kući. To je ta novina i to roditelje uopšte ne košta”, ispričao je on, prenosi Pobjeda.

Podgorički list dodaje da ova ustanova broji 20 defektologa i oni posjećuju škole kako bi pružili nastavnicima podršku.

Možda ce vas zanimati

Tagovi