Društvo

Predstavljena građanska inicijativa ujedinjenih Roma i Egipćana - UPRE

Autor Miljana Dašić

Na današnjoj konferenciji održanoj u EU Info centru predstavljena je prva građanska inicijativa ujedinjenih Roma i Egipćana pod nazivom UPRE

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Inicijativa za osnivanjem organizacije ovog tipa je nastala u septembru ove godine sa ciljem da zagovara potrebe romske i egipćanske zajednice i artikuliše ih u političkoj sferi Crne Gore.

"Sam naziv 'Upre' u prevodu sa romskog jezika znači 'gore' iliti 'uspon', što je i cilj - da romska i egipćanska zajednica napokon ujedinjene ustanu i uključe se u sve procese donošenja odluka", kazao je Elvis Beriša, romski aktivista i član UPRE.

U Crnoj Gori osim simboličnog zapošljavanja u državnoj upravi i to na pozicijama koje su bez uticaja, romska zajednica ne učestvuje u tijelima političkog odlučivanja, naveo je on dodavši da su Romi, prema posljednjem istraživanju koji je sproveo CEDEM, najugroženija i najdiskriminisanija manjinska zajednica u Crnoj Gori i trend povećanja etničke distance prema Romima raste.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

"Kako bi se pokrenula borba za suštu promjenu, grupa lidera i liderki iz romske i egipćanske zajednice odlučila je da iskoristi svoje višegodišnje iskustvo u borbi za ostvarivanje ljudskih prava i znanja iz ove oblasti kako bi romskoj zajednici donijeli pozitivne promjene u životu", objasnio je Beriša.

Jedan od primarnih ciljeva grupe koju sačinjava više od četrdeset aktivista iz deset opština jeste prikupljanje potpisa za peticiju pokrenutu povodom unaprijeđivanja položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori.

Peticija će trajati naredna dva mjeseca, a mogu je potpisati svi crnogorski državljani, kao i stranci sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori.

Kako su na konferenciji istakli predstavnici, aktivisti UPRE u narednom periodu posjetiće svaku porodicu koja pripada romskoj i egipćanskoj zajednici u Crnoj Gori.

Cilj je, kako navode, bliže upoznavanje sa problemima i potrebama sa kojima se oni suočavaju i, u saradnji sa Vladom Crne Gore, traženje rješenja za te probleme.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Zahtjevi na kojima će se insistirati jesu izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika čl 94 stav dva tačka 2, odnosno smanjenje cenzusa sa 0,70 odsto na 0,35 odsto kako bi romska nacionalna zajednica dobila šansu za političko predstavljanje u Skupštini Crne Gore po modelu koji već postoji za jednu nacionalnu manjinsku zajednicu u Crnoj Gori, kao i podsticanje Roma i Egipćana na aktivno zagovaranje svojih ljudskih prava.

Osim toga, zahtijevaće i formiranje sektora za kreiranje, implementaciju i monitoring sprovođenja politika vezanih za Rome i Egipćane u kancelariji ze Evropske integracije, kao i rješavanje pitanja stanovanja romskih i egipćanskih porodica.