Društvo

Počinje obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava

Autor mondo.me Izvor MINA

U Podgorici će od danas do utorka biti organizovano više aktivnosti povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, sa ciljem da se utvrdi nivo poštovanja i zaštite ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Program povodom Međunarodnog dana ljudskih prava - 10. decembra organizuje Kancelarija zaštitnika ljudskih prava i sloboda u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Delegacijom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Savjetom Evrope i Građanskom alijansom.

Cilj programa koji se organizuje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava je da se utvrdi nivo poštovanja i zaštite ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, sa fokusom na oblasti koje su prepoznate kao izazovne i zahtijevaju intenzivnije napore svih uključenih strana u postizanju najviših standarda.

Univerzalna deklaracija je prvi i najznačajniji međunarodni dokument za zaštitu ljudskih prava, koji definiše standarde relevantne za svaku osobu i grupaciju, a koje treba da poštuje svaka država.

Iako je usvojena kao politički, a ne kao pravno obavezujući dokument, Univerzalna deklaracija postala je vremenom dio međunarodnog običajnog prava.

Vrijednosti sadržane u deklaraciji relevantne su i postojane 70 godina nakon njenog usvajanja i samo njihovim poštovanjem i potpunom primjenom u državnim političkim sistemima moguće je izgraditi pravedno i inkluzivno društvo.

U okviru programa sjutra će biti održano takmičenje učenika srednjih škola “Potraga za ljudskim pravima”, a u subotu humanitarna fudbalska utakmica – Crna Gora- ostatak svijeta.

U ponedeljak biće organizovana simulacija suđenja za studente Pravnog fakulteta, kao i veče posvećeno nagradi “Vaclav Havel”.

Tagovi