Društvo

Policija i tužilaštvo da istraže napad na Otaševića

Izvor MINA

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore očekuje od Uprave policije i Državnog tužilaštva da istraže napad i prijetnje novinaru Dana Vladimiru Otaševiću, posebno zbog informacija da su njihovi akteri bili službenici te dvije institucije

Izvor: MONDO/Mladen Stojović

Prema navodima lista Dan, Otaševića je u podgoričkom poslovnom centru Delta napao tjelohranitelj biznismena Zorana Bećirovića koji je bio u društvu državnog tužioca Miloša Šoškića.

DPNCG zahtijeva da Državno tužilaštvo obavjesti javnost o tome da li je Šoškić saslušan u vezi događaja i kako se izjasnio, zašto nije reagovao kada je novinar napadnut.

Pošto ovo nije prvi slučaj da je neko od policijskih službenika pod sumnjom da je umiješan u napad na novinara (slučaj koleginice Olivere Lakić), imamo dilemu - kako da vjerujemo u spremnost UP da se istraže napadi i procesuiraju napadači na kolege“, kaže se u reagovanju.

Kako se navodi, procesuiranje i oštre kazne za napadače na novinare uvjeriće da UP i Državno tužilaštvo nijesu institucionalno iz onih koji nasrću na novinare.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CINCG) navodi da je zabrinjavajuća činjenica da je Otašević napadnut dok je obavljao novinarski posao i to od lica koje je zaposleno u MUP-u Crne Gore.

"Posebno brine što je napad na Otaševića posmatrao Šoškić, koji je bio u Bećirovićevom društvo, iako je dužnost tužioca da reaguje na kršenje zakona gdje god da se nalazi", kaže se u reagovanju.

Ocjenjuje se da je ovo samo još jedan u nizu napada na kritički orjentisane novinare i medije, koji dodatno potvrđuje činjenicu da je sloboda izražavanja i sigurnost novinara ozbiljno ugrožena u Crnoj Gori.

"Nadležni organi trebalo bi u najhitnijem roku da ispitaju sve aspekte ovog nemilog događaja i da odgovorne kazne", kaže se u saopštenju CINCG.

MANS je osudio napad na Otaševića, i izrazio zabrinutost zbog sve prisutnijeg nasilja nad pripadnicima medijske zajednice u Crnoj Gori.

Nije teško zaključiti da je i ovaj napad posljedica atmosfere koja se već godinama kreira u Crnoj Gori da je novinarski život jeftin, i da ne postoji adekvatna sankcija za sve one koji se odluče da guše medijske slobode“, kaže se u reagovanju.

Ocjenjuje se da takvu poruku u kontinuitetu šalju i policija i tužilaštvo čiji očigledni nerad djeluju kao podsticaj za korumpirane javne funkcionere i sa njima povezane kriminalce.

O tome najbolje svjedoči postupak tjelohranitelja Bećirovića koji se osjetio slobodnim da u pristustvu višeg državnog tužioca, na javnom mjestu, uz pristustvo brojnih svjedoka, napadne novinara Dana i pokuša da ga spriječi i obavljanju novinarskog zadatka“, kaže se u saopštenju.

Iz Građanskog pokreta URA ističu da se nastavlja praksa napada na novinare i gušenja slobode javne riječi i da nema ni najmanje volje od vlasti da se takvo bolesno stanje iz društva iskorijeni.

"Gdje je Vlada da osudi ovakav čin, gdje su sada briga za slobodu medija i spremnost da se iskorači i stane na kraj sa ovakvim bolestima društva?", pitaju iz URE.

Ujedinjena Crna Gora je ocijenila da posebno zabrinjava činjenica što je Bećirović bio u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, koji je sve to posmatrao bez namjere da zaustavi otvoreno fizičko nasilje.

Pozivamo sve aktere političkog i društvenog života da osude ovakvo ponašanje biznismena i tužioca. Ako dozvolimo da ovakvi napadi ostanu bez komentara i reakcije, bilo bi isto kao da se takvo ponašanje podržava“, kaže se u saopštenju.

Napad na Bećirovića osudila je Prava Crna Gora i zatražil da policija i tužilaštvo sprovedu punu istragu.

"Ukoliko se to hitno ne dogodi to će biti jasan znak da tužilaštvo indirektno stoji iza ovog napada i aminuje ga, ali i time šalje otvorenu poruku da su tužioci sluge režima i tajkuna, a ne građana Crne Gore", kaže se u saopštenju.

NVO „35mm“ pozvala je državu da konačno stane na put napadima na novinare i pokaže, ne demagošku već realnu političku volju i spremnost da odbrani medijske slobode i jasno stavi do znanja da je interes javnosti "da zna" ispred ličnih i ostalih interesa.

Možda ce vas zanimati