Društvo

Oni su spremni da dobiju dom! Posjetili smo sklonište za pse! (VIDEO)

Autori Nikoleta Vukčević Teodora Orlandić

U podgoričkom azilu za pse trenutno boravi mnogo pasa, rasnih i mješanaca, malih, velikih, čupavih, kratkodlakih... Mi smo ih obišli i saznali kako da udomite psa! Pogledajte prilog

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Počećemo sa rečenicom: UDOMI, NE KUPUJ! 

Sklonište za napuštene i izgubljene pse nalazi se na Vrelima Ribničkim, o njegovom funkcionisanju se stara ’’Čistoća’’ d.o.o. Raspolaže sa 164 boksa u koje može biti smješteno najviše 200 pasa lutalica sa prostora grada.

Od početka godine do 30.11.2019. godine, sa teritorije Podgorice su uhvaćena i dovedena u Sklonište 892 psa, a 136 je udomljeno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Oni su spremni da dobiju dom!
Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Teodora Orlandić

Prostor je nedavno dobio veseliju notu kada su na fasadama iscrtani motivi životinja iz crtanih filmova, a okolika boksova ozelenjena i postavljene klupe za sjedenje.  

Svakodnevno ekipe zadužene za hvatanje pasa djeluju na terenu i sklanjaju pse lutalice sa javnih površina. Ono što mnoge građane zbunjuje je: „Kako ih sklanjaju ako gradom šetaju mnoge lutatice?“

Odgovor na to pitanje leži u činjenici da je Sklonište prostor namijenjen za privremeni smještaj pasa i nije predviđeno trajno zbrinjavanje pasa lutalica. Nakon sprovedenog medicinskog tretmana i propisanog roka koji moraju provesti u Skloništu, psi se vraćaju na lokacije sa kojih su dovedeni ili bivaju udomljeni, a nadležni veterinar vrši i označavanje – čipovanje, svakog psa prije napuštanja Skloništa.

 Svaki novi pas se prije uvođenja u boks pregleda, higijenski i medicinski istretira, a u Skloništu mora biti najmanje 15 dana prije nego uđe u proces udomljavanja.            

Medicinski tretman podrazumijeva preglede, sterilizaciju-kastraciju, vakcinaciju, testiranja i sl, bez obzira da li se pas udomljava ili vraća na lokaciju sa koje je uhvaćen, a navedene poslove obavlja nadležna veterinarska služba koja je angažovana u Skloništu.  

U namjeri da što veći broj pasa nađe novog vlasnika, zainteresovani građani Sklonište mogu obići svakog radnog dana od 15 do 16 časova. Ukoliko posjetilac odluči da udomi nekog psa, prijave za udomljavanje vrše se četvrtkom od 15 do 18 časova i subotom od 10 do 12 časova.  

Ovim danima popunjava se upitnik, a prilikom preuzimanja psa udomitelj potpisuje ugovor o udomljavanju koji sadrži sve podatke o novom vlasniku. Da bi potencijalni udomitelj mogao da udomi psa iz Skloništa, mora prije svega biti punoljetan ili doći u pratnji punoljetne osobe. Što se tiče uslova, svi potencijalni udomitelji moraju da ispunjavaju uslove koji su predviđeni Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja, kao i opštinskim odlukama o držanju kućnih ljubimaca.  

Možda ce vas zanimati

Pse svakodnevno obilaze volonteri i NVO, maze ih, igraju se sa njima, hrane ih, češljaju...

Ukoliko do sada niste posjetili ovo mjesto, mi vam savjetujemo da to uradite već ovog četvrtka, jer šanse da ćete među mnogobrojnim njuškicama naći novog najboljeg prijatelja su ogromne!

Trenutno ovdje borave i rasni psi i mješanci, štenci, stariji, mladi, veliki, mali, dugodlaki, kratkodlaki, veseli, mirni, crni, bijeli, žuti, sivi... Svakakvi!  

Ukoliko niste u mogućnosti da udomite nekog od njih, možete pomoći tako što ćete donirati staru garderobu, krpe, ćebad ili hranu za njih!