Društvo

Da li će naplaćivanje starta umanjiti broj mušterija taksistima? ANKETA

Autor Miljana Dašić

Krajem mjeseca, tačnje 27. decembra, kada ističe rok za ovjeru cjenovnika, taksi udruženja na teritoriji Glavnog grada biće u obavezi da uvedu startnu cijenu za vožnju

Odredbama Odluke o auto-taksi prevozu definisane su minimalne i maksimalne cijene u okviru taksi tarifa.

Taksi prevoznik predlaže cjenovnik koji mora biti ovjeren i to od strane taksi prevoznika i nadležnog organa za poslove saobraćaja.

Prevoznik je obavezan da na vidnom mjestu u vozilu istakne ovjereni cjenovnik.

Vozilo kojim se obavlja taksi prevoz mora, između ostalog, ispunjavati i uslov da ima taksimetar koji mora biti tehnički ispravan, baždaren, plombiran i postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv putniku.

Takođe, udruženja su u obavezi da posjeduju registar kase, a od prvog februara naredne godine počeće intenzivne kontrole Poreske uprave.

Do sada je start i tarife definisalo jedino taksi udruženje "Lider", još prvog novembra. Međutim, za cjenovnik koji je ovo udruženje uvelo ispostavilo se da nije ovjeren u Sekretarijatu za saobraćaj, iako je prethodnog mjeseca mušterijama naplaćivan start u iznosu od 50 centi, kao i nove tarife prema kojima je cijena kilometra za dnevnu vožnju ostala nepromijenjena, odnosno pedeset centi, dok za vožnju od 22 sata do šest sati ujutru cijena iznosi šezdeset centi.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Promijenjeni su i uslovi međugradske vožnje, pa će se tako, umjesto po dogovoru, cijena definisati na osnovu izvještaja taksimetra.

Taksisti ovom odlukom nisu zadovoljni, jer smatraju da će se broj klijenata smanjiti, a samim tim i njihove zarade.

"Novac koji će biti naplaćen startnom vožnjom ne ide u naš džep, već u budžet Glavnog grada. Mi ćemo izgubiti veliki broj mušterija s obzirom na to da ima onih koji se i do četiri puta dnevno voze taksijem. Ako je start pedeset centi, klijentu je to već euro ili dva dnevno, što znači da će smanjiti korišćenje taksi usluga. Na taj način mi samo gubimo profit, jer gubimo stalne mušterije", rečeno nam je iz jednog taksi udruženja.

Cijena vožnje taksijem u Podgorici je među najnižima kada je riječ o glavnim gradovima u Evropi, pa ne čudi da je veliki broj onih koji, kako bi izbjegli gubljenje vremena na traženje parkinga, kao i saobraćajne gužve prilikom korišćenja gradskog prevoza, na posao odlaze ovom vidom transporta.

Sa druge strane, niske cijene mnogi građani iskorištavaju usluge taksi prevoza za izuzetno kratke relacije, čime doprinose povećanju gužvi u saobraćaju, pa bi nove cijene taksi usluga mogle da utiču na regulisanje ovog problema.

Da li će poskupljenje vožnje taksijem uticati na vaše korišćenje ove vrste prevoza?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt