Društvo

Inspektori vratili sa granice 21 tonu mesa

Autor mondo.me Izvor Dan

Inspektori za bezbjednost hrane zabranili su u oktobru uvoz 21.591 kilograma svinjskog mesa

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Inspektori za bezbjednost hrane zabranili su u oktobru uvoz 21.591 kilograma svinjskog mesa, po osnovu naredbe o zabrani uvoza i tranzita pošiljki mesa i proizvoda od mesa svinja iz zemalja u kojima je prisutna bolest afričke svinjske kuge.

"Tri pošiljke hrane životinjskog porijekla (svježe meso, proizvodi od mesa i mlijeko u prahu) u ukupnoj količini od 27.591 kilograma su vraćene inostranom isporučiocu, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa zahtjevima za bezbjednosti hrane", kaže se u oktobarskom izvještaju Uprave za bezbjednost hrane.

Kako prenosi Dan, dvije pošiljke mesa, jedna u količini od 21 hiljada kilograma i druga od 522 kilograma, vraćene su po osnovu naredbe o zabrani uvoza i tranzita pošiljki mesa i proizvoda od mesa svinja iz zemalja u kojima je prisutna bolest kuge svinja.

"Jedna pošiljka mlijeka u prahu u količini od šest kilograma je vraćena zbog neodgovarajućeg označavanja, odnosno po osnovu neusaglašenosti sa Uredbom o informisanju potrošača o hrani”, navodi se u Izvještaju.

Inspektori su zabranili uvoz 903 kilograma tost hljeba, čabate sa maslinama, keksa sa integralnim brašnom i brusnicom zbog povećanog sadržaja deoksinivalenola, mikrotoksina koji u nedozvoljenim koncentracijama izaziva zdravstvene probleme u vidu dijareje, povraćanja, oštećenja jetre.

Tagovi