Društvo

CRVENI KRST: Za pomoć albanskom stanovništvu uplaćeno 42,5 hiljada eura

Autor mondo.me Izvor MINA

Gađani Crne Gore, privredni i drugi subjekti uplatili su više od 42,5 hiljade eura na žiro račun koji je Crveni krst Crne Gore otvorio za pomoć albanskom stanovništvu.

Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Iz Crvenog krsta su kazali da su veoma zadovoljni kako se prikuplja pomoć za stanovnike Albanije pogođeno zemljotresom, i zahvalili se svima koji su dali svoj doprinos.

Oni su pozvali sve ostale da učine isto i podsjetili da je broj žiro računa 520-5188-31, kod Hipotekarne banke.

„Prikupljena sredstva će biti proslijeđena Crvenom krstu Albanije, koji je od početka aktivan u pružanju prve pomoći, psiho-socijalne podrške i distribuciji interventne pomoći ugroženom stanovništvu“, kazali su iz Crvenog krsta.

Iz te organizacije su rekli da su u stalnom kontaktu sa Crvenim krstom Albanije i da prate djelovanje Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MFCK), koji zajednički koordiniraju i realizuju pružanje pomoći.

U međuvremenu je, kako su naveli, MFCK objavio preliminarni apel za pružanje podrške Crvenom krstu Albanije.



"On iznosi tri miliona švajcarskih franaka i potreban je Crvenom krstu Albanije da pruži direktnu podršku za deset hiljada osoba za period od godinu, kao i za podršku za dodatnih 50 hiljada osoba kroz brojne aktivnosti zasnovane na potrebama zajednice", rekli su iz Crvenog krsta.

Kako su kazali fokus djelovanja biće na oblastima smještaj, sredstva za život i osnovne potrebe, zdravlje, voda, sanitacija i higijena, zaštita, smanjenje rizika od nesreća i slično.

Iz Crvenog krsta su kazali da je planirani odgovor baziran na trenutnoj situaciji i raspoloživim informacijama, i biće prilagođen budućem razvoju situacije i detaljnoj procjeni.

"Otvaranje žiro računa je bio najbolji način da pomognemo u datoj situaciji, jer će finansijska sredstva biti najpotrebnija za dugoročno saniranje posljedica zemljotresa. Na nastavak ovakvog metoda pružanja podrške stanovnicima i Crvenom krstu Albanije nas upućuje i objavljeni apel“, rekli su iz Crvenog Krsta.

Prema njihovim riječima, ukoliko bude potrebe za drugim vidovima pomoći, njihova organizacija je spremna da odgovori, u skladu sa svojim kapacitetima.