Društvo

Za Savovićem raspisana međunarodna potjernica

Autor mondo.me Izvor Pobjeda

Na Interpolovim potjernicama 198 crnogorskih državljana

U Interpolovoj bazi podataka je 306 međunarodnih potjernica koje je raspisao NCB Interpol Podgorica, od kojih je 198 za crnogorskim državljanima, kazao je v.d. načelnika Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol-Europol-Sirene Dejan Boljević.

On je rekao Pobjedi da su u posljednje tri godine – od 2017. do 1. novembra 2019. godine, po međunarodnim potjernicama NCB Interpola Podgorica, u inostranstvu uhapšene 23 osobe, od kojih se 12 operativno vezuje za škaljarsku i kavačku kriminalnu grupu.

Možda ce vas zanimati



Na pitanje da li su u komunikaciji sa španskim vlastima i da li znate identitet osoba koje su uhapšene sa Aleksandrom Savovićem, Boljević je odgovori da je Uprava policije u kontaktu sa nadležnim policijskim organima Španije preko Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol-Europol-Sirene.

"Uprava policije je raspisala međunarodnu potjernicu za Aleksandrom Savovićem o čemu je španska policija blagovremeno obaviještena, te se shodno tome, od Ministarstva pravde Crne Gore, očekuje slanje zahtjeva za njegovo izručenje putem međunarodno pravne pomoći", kazao je za Pobjedu Boljević.

On je rekao da prema saznanjima kojima raspolaže Odsjek za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, Savović još uvijek pravosnažno osuđen za krivično djelo koje mu se stavlja na teret, a zbog kojeg je i lišen slobode u Španiji.

Boljević je rekao da Odsjek za međunarodnu policijsku saradnju Interpol-Europol-Sirene intenzivno sarađuje sa inostranim partnerima u cilju lociranja i hapšenja najtraženijih osoba sa posebnim akcentom na članove organizovanih kriminalnih grupa.

On je naveo da je razmijenjen veliki broj operativnih podataka, da su organizovani operativni sastanci i održava se stalna veza između istražitelja.

"Kao rezultat svih tih aktivnosti uslijedila su veoma značajna lišenja slobode visokorangiranih članova ovih grupa, u inostranstvu, na osnovu podataka koje je drugim biroima Interpola dala crnogorska policija, kao i obrnuto", naveo je Boljević.