Društvo

Zbog pušenja skoro 34 hiljade eura kazni

Autor mondo.me Izvor MINA

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) obavila je 2,77 hiljada pregleda kontrolišući primjenu Zakona o sprječavanju upotrebe duvanskih proizvoda i zbog utvrđenih nepravilnosti izdala prekršajne naloge u iznosu od 33,9 hiljada eura

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Kako je saopšteno iz UIP, turistička inspekcija je od polovine avgusta, od kada je ovaj zakon u primjeni, do 19. novembra sprovela 2.263 kontrole.

Utvrđeno je 106 nepravilnosti, izdato 119 prekršajnih naloga u iznosu od 30,5 hiljada EUR, a podnijeto je i šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu UIP.

Ističe se da su se najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile na nedozvoljeno konzumiranje duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru koje dopušta subjekat nadzora, neisticanje oznake o zabrani pušenja i neopremljenost prostorije za pušenje uređajima za ventilaciju.

Sanitarna inspekcija je pregledala objekte u kojima se obavlja vaspitno-obrazovna i trgovinska djelatnost, priređuju igre na sreću, kao i radnim prostorima u kojima poslove obavljaju državni i organi javne uprave.

Sanitarni inspektori su izvršili 381 inspekcijski pregled, a zbog nepoštovanja odredbi navedenog zakona u javnim i radnim prostorima izdato devet prekršajnih naloga u iznosu od 1,6 hiljada eura“, navodi se u saopštenju

Zdravstvena inspekcija kontrolisala je Klinički centar, institute, bolnice sa pripadajućim odjeljenjima, zavode, poliklinike, domove zdravlja, apoteke.

U tromjesečnom periodu inspektori su izvršili 126 inspekcijskih pregleda, a zbog kršenja odredbi izdato je šest prekršajnih naloga u iznosu od 1,8 hiljada eura“, precizira se u saopštenju.

Iz UIP-a su kazali da im se obraća veliki broj poslovnih subjekata sa pitanjima kako bi svoje postupanje uskladili sa Zakonom i tako izbjegli kazne.

Upravi, kako dodaju, pristižu i prijave od građana o pušenju na zabranjenim mjestima koje inspektorima pomažu u nadzoru.

Tagovi