Društvo

Misija prilika da se sagleda ostvareni napredak

Autor mondo.me Izvor MINA

Misija EK o kapacitetima Crne Gore u oblasti borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma bila je prilika da se sagleda napredak i identifikuju polja u kojima je potrebno dalje unapređenje, rekla je šefica Radne grupe za poglavlje 27

Iz Generalnog sekretarijata Vlade rekli su da je danas održan završni sastanak peer review misije EK o kapacitetima Crne Gore u oblasti borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Kako su naveli, cilj misije, koja je boravila u Crnoj Gori od utorka do danas, bio je da obezbijedi procjenu strateškog i zakonodavnog okvira i institucionalnih i operativnih kapaciteta pravosuđa, obavještajnih agencija i organa za sprovođenje zakona u toj oblasti iz perspektive pregovaračkog poglavlja 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost.

Zatvarajući misiju, Ostojić, koja je generalna direktorica za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), istakla je da je misija bila prilika da se zajednički sagleda ostvareni napredak u toj oblasti i identifikuju polja u kojima je potrebno dalje unapređenje.

Nacionalni koordinator za oblast prevencije nasilnog ekstremizma, Dragan Pejanović, podsjetio je na sve aktivnosti koje se preduzimaju na polju prevencije i represije nasilnog ekstremizma i ukazao da rezultati govore o njihovoj posvećenosti tom pitanju, pogotovo kad se uzmu u obzir činjenica da je Crna Gora mala država u teritorijalnom, demografskom i ekonomskom smislu.

„Demonstrirali smo ekspertima posvećenost naših institucija na centralnom i lokalnom nivou, u sadejstvu sa civilnim sektorom, u ostvarenju mjerljivih rezultata i unapređenju stanja u ovoj oblasti“, naveo je Pejanović.

On je ocijenio da se na osnovu sagledavanja ostvarenih rezultata može zaključiti da je Crna Gora ozbiljan i kredibilan partner Evropskoj uniji (EU).

Načelnik Odsjeka za politička pitanja EU u Kancelariji za evropske integracije Miloš Radonjić naglasio je važnost misije ne samo u kontekstu pristupnih pregovora i ispunjenja privremenih mjerila zadatih u poglavlju 24, već i zbog nivoa sveukupne bezbjednosti, odnosno stvaranja uslova za sistemske odgovore na sve prijetnje u ovoj oblasti.

Član Operativnog tima za borbu protiv terorizma iz Uprave policije Radomir Radunović podsjetio je da su prilikom sačinjavanja novog strategijskog rješenja u oblasti borbe protiv terorizma uzete u obzir preporuke Evropske komisije u ovom pogledu. U okviru misije održani su sastanci s predstavnicima MUP-a, Uprave policije, Specijalnog državnog tužilaštva, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Omladinskog centra Ministarstva sporta i mladih i Ministarstva rada i socijalnog staranja.