Društvo

Crna Gora po prvi put učestvuje u izgradnji detektora u CERN-u

Autor mondo.me

Bord naučne kolabracije RD50 u čijem je sastavu više od 60 institucija širom svijeta, sa sjedištem u CERN-u, 18. novembra 2019. jednoglasno je podržao aplikaciju naučnika sa Univerziteta Crne Gore.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Po prvi put u istoriji Crne Gore, naučnici Crne Gore će kao nacionalni tim učestvovati u razvoju silicijumovih detektora za trenutne i buduće hadronske sudarače. Grupa naučnika sa UCG će biti uključena u razvoj state-of-the-art senzora neopodnih za nadogradnju detektora na eksperimentima ATLAS i CMS, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

"Posebno aktivno učešće Crne Gore se očekuje na R&D veoma preciznog sensora LGAD (Low Gain Avalanshe Detector) koji će predstavljati krucijalnu komponentu CMS i i ATLAS eksperimenta. LGAD je upravo razvijen unutar RD50 kolaboracije a senzori LGAD razvijeni unutar RD50 imaju primjenu i u medicini (CT-scanning kod hadronske terapije)", ističu u Ministarstvu.

Profesorica fizike i međunarodni ekspert u fizici elementarnih čestica i inženjeringu detektora, prof. dr Gordana Laštovicka-Medin, je 18. novembra 2019 u okviru XXXV radnog sastanka naučne kolaboracije RD5 (Radiation hard semiconductor devices for very high luminosity colliders) sa sjedištem u CERN-u, na sastanku kolaboracijskog borda, imala izlaganje po pozivu kolaboracije CERN-RD50 kojim je predstavila grupu naučnika sa Univerziteta Crne Gore kojom ona koordinira, kao i program grupe.

Jednoglasnim usvajanjem aplikacije Univerziteta Crne Gore od strane Borda naučne kolaboracije RD50, Univerzitet Crne Gore postaoje punopravna članica naučne kolaboracije RD50 u CERN-u