Društvo

Darmanović: Kad čujem ambasadore pričaćemo o kaznama

Izvor MINA

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da će nakon razgovora sa ambasadorima Miodragom Vlahovićem, Nebojšom Kaluđerovićem i Željkom Perovićem odlučiti da li će ih ministarstvo kazniti zbog javnih istupa.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Darmanović je rekao Vijestima da je čitava situacija najprije suštinski sporna, imajući u vidu da ambasadori Crne Gore predstavljaju građansku i multietničku državu.

On je ocijenio i da je pogotovo sporna profesionalno, jer je postupanje na svoju ruku, bez obavještenja, a kamoli konsultacije sa matičnom kućom, neodgovorno.

"U ovom slučaju, vrlo je moguće da se radi o kršenju Zakona o vanjskim poslovima. Ako se nakon razgovora koje budemo imali ispostavi da je o tome riječ, vjerovatno će doći do procedura propisanih zakonom”, kazao je Darmanović.

Upitan da li je to neka disciplinska mjera, Darmanović je odgovorio da ne može to da prejudiciram.

On je najavio da će ove sedmice imati razgovor i da će vidjeti šta će iz toga proizaći.

Na pitanje da li je uspio da sazna šta će predlogu Francuske za izmjenu metodologije pristupnog procesa EU formalno značiti za Crnu Goru, Darmanović je kazao ne smatraju da je zvanični Pariz protivnik evropskih integracija.

"Što se nas tiče, nepovoljnost u vezi sa tim predlogom je što on, u ovom trenutku, usporava proces proširenja i de facto stvara vakuum do sastanka u Zagrebu u maju 2020. Nama se, bez stvarnog razloga, onemogućava da posljednje poglavlje 8 – Konkurencija, otvorimo do kraja ove godine, što je bilo očekivano", rekao je Darmanović.

On je kazao da ne očekuje zastoj u evropskim integracijama, kao i da neće biti diplomatskih pritisaka na Srbiju kako bi izručila Svetozara Marovića.