Društvo

Zemljotres - savjeti ŠTA raditi u slučaju zemljotresa (FOTO)

Izvor mondo.rs Izvor mondo.ba

Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju nije prouzrokovao veće posljedice u Crnoj Gori, saopštili su iz Direktorata za vanredne situacije i uputili građane kako da postupaju prije, tokom i nakon te pojave

Izvor: MONDO/Mario Milojević, ilustracija

Oni su poručili građanima da ne dozvole da ih uhvati panika tokom trajanja zemljotresa.

"Prema prvim podacima kojima raspolaže Direktorat za vanredne situacije MUP-a, osim vidnog uznemirenja građana nije bilo većih posljedica. Zabilježene su tri manje intervencije u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u opštinama Ulcinj i Tivat", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Direktorat u stalnoj komunikaciji sa kolegama iz Albanije u cilju eventualnog slanja pomoći koja je uobičajena u takvim situacijama. Oni su poručili građanima da je u slučaju događanja zemljotresa od ključnog značaja da ne dozvole da ih uhvati panika.

"Važno je da kada se zemljotres događa ostanu u kući, stanu, na radnom mjestu gdje su se zatekli i zauzmu odgovarajući položaj na najbezbjednijem mjestu", kaže se u saopštenju.

Kako su poručili, objekte treba da napuste tek nakon što prestane podrhtavanje, smireni, bez panike, vodeći računa o stanju stepeništa ukoliko se nalaze u višespratnicama, i da se udalje na bezbjedno odstojanje od objekta. Takvim postupcima, dodali su, biće izbjegnute teže posljedice koje mogu nastati djelovanjem snažnih zemljotresa poput jutrošnjeg.

Protiv prirode se ne može. Serija zemljotresa u Albaniji, koji su se osetili na celom Balkanu, uznemirili su sve. Poginulo je najmanje 9 ljudi u Albaniji, više od 600 je povređeno i pričinjena je velika materijalna šteta.

Evo kako treba da se ponašate u slučaju zemljotresa: