Društvo

Nepropisno parkiranje - loša infrastruktura ili nekultura vozača? ANKETA

Autor Miljana Dašić

U mnogim dijelovima Podgorice pješaci i saobraćaj trpe zbog loše parkiranih automobila koji se prostiru od trotoara preko zelenih površina do biciklističkih staza

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Iako se, čini se, o širem centru vodi više računa nego o ostalim dijelovima grada, ipak ova lokacija prednjači se problemom nagomilanih automobila na predviđenim i nepredviđenim parkiralištima.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Vozila su svakodnevno parkirana na trotoarima, prilazima zgradama, prodavnicama, biciklističkim stazama...

Čak i tamo gdje mjesta ima, postoje vozači koji izbjegavaju da plate parking, pa ostavljaju automobil na proširenju za koje procijene da može poslužiti za ovu svrhu.

Nepropisno parkirani automobili ne predstavljaju smetnju samo prolaznicima, već i radnicima "Čistoće" koji ponekad, da bi kamionom prišli kontejneru, čekaju i po pola sata da vozač pomjeri auto kako bi mogli raditi svoj posao.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

"Nije rijedak slučaj da nepropisno parkirani automobili onemogućavaju prilaz vozila za pražnjenje kontejnera, pa to zahtijeva svakodnevnu saradnju sa Komunalnom inspekcijom i Komunalnom policijom, kako bi te službe, shodno ovlašćenjima, sankcionisanjem nesavjesnih pojedinaca koji otpad odlažu van predviđenih mjesta ili parkiraju vozila ispred kontejnera, uticali na smanjenje broja lokacija na kojima se formiraju nelegalna odlagališta otpada i omogućili nesmetano pražnjenje posuda", kazao je u intervjuu za "Dan" Andrija Čađenović, direktor "Čistoće".

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Sličan je problem i sa vozilima Hitne pomoći, koja ponekad dolaze u situaciju da vrijeme gube na traženje mjesta na kojem će se parkirati, zbog zabarakadiranih prilaza.

Stanari mnogih zgrada optužuju nesavjesne vozače da blokiraju ulaze ili zauzimaju parkirališta namijenjena za automobile onih koji tu žive, pa se tako stvara začarani krug automobilskih gužvi.

Ovaj problem velika je prepreka i osobama sa hendikepom, jer parkiranje po trotoarima i na pješačkim prelazima gdje se nalaze spušteni ivičnjaci ponekad pješake s invaliditetom, korisnike kolica i drugih pomagala potpuno blokiraju i onemogućuju im je kretanje.

Primjera radi, javnost je nedavno imala priliiku da vidi fotografiju čovjeka u invalidskim kolicima koji se prevrnuo pokušavajući da prođe pored nepromišljeno parkiranog auta.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Sa druge strane, vozači ističu da je nedostatak parking mjesta ono što uzrokuje gužve i ostavljanje vozila na prostorima koji za to nisu predviđeni.

Takođe, mnoge stambene zgrade nemaju parkinge napravljene po propisima, po kojima bi na svakih 1.000 kvadrata stambenog prostora trebalo biti u prosjeku 15 parking mjesta.

Vozači objašnjavaju i da je jedan nepropisno parkiran automobil dovoljan da se napravi čitava gužva jer, pored onih koji automobile ostavljaju na za to nenamijenjenim mjestima, postoje i vozači koji zauzmu po dva parking mjesta, blokiraju ulaze u parkinge i slično.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt