Društvo

Protest u Miločerskom parku zbog sječe borova!

Autor mondo.me

Skup je organizovao budvanski odbor URA.

Ispred mještana obratio se Blažo Rađenović i izrazio tugu što su se danas ovim povodom okupili i podsjetio je da su se u Miločeru njihovi preci okupljali povodom lijepih odluka

“Današnji dželati ne prezaju ni od naših grobova, ni od budućih pokoljenja, koji će se pitati kako je naš poznati kantautor Đorđe Balašević napisao đe se do samih zvijezda dižu borovi, đe su ti borovi u Miločerskom parku. Ako ovako nastave, pozivam vas da u još većem broju okupljamo. Obnovićemo i mi, kao što su to uredili i u Baru, i čemprese i borove i sve što su nam oduzeli u Miločeru. Oslobodićemo sve puteve koji vode od Pržna do Svetog Stefana, oslobodićemo plaže, oslobodićemo prilaz našim crkvama koje su gradili naši preci”, kazao je Rađenović, prenose "Vijesti".

Obraćajući se okupljenima odbornica URA Božena Jelušić je kazala da je investitor počeo sječu borova i da je u drvoredu mnogo manje stabala nego juče.

“Okupili smo se na prečac, jer je i sječa počela na prečac, znamo da je Opština stranka u postupku i da dogovora o tome da ovaj spomenik prirode, spomenik arhitekture i kulturnog pejzaža ne smije postati poprište za nečije nezajaźljive interese”, poručila je ona, prenose "Vijesti".

Prema njenim riječima da je današnji skup na kome ne smije biti političkih partija niti bilo kakvih prebrojavanja.

“Miločer i Sveti Stefan su zaloga primoja i Crne Gore i mi ih moramo zajedno sačuvati. Iako misle da postoje lukave metode da se zemlja vrati nekadašnjoj kraljevskoj porodici, pa se od nje kupi, zašto se onda svim onim Paštrovićima sa kućama na Svetom Stefanu ne bi vratili da i oni budu akcionari, jer Paštrovići su Miločer i Sveti Stefan”, kazala je Jelušić.

Jelušić je podsjetila da su sve političke partije potpisale Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i da su svi jedno.

“U ime toga jednog obraćam vam se da svim načinima, snagama, mirnim protestima, pokušamo donosiocima odluka na državnom nivou dokažemo da ovo nije ono što su obećali. Jer 40 godina se priprema teren za otmicu Miločera i Svetog Stefana. Juče je počelo da odzvanja prvi od 12 zvona koji će zatvoriti ove kapije i oduzeti ovaj komad zemlje ovoj drzavi”, zakljucila je Jelučić.

Potpredsjednik Opštine Marko Marković (Demokrate) kazao je da su mještani i građani Budve prinuđeni da se danas suprotstave združenom divljanju državnih institucija i nezajažljivih privatnih interesa.

"Ovo je izgleda jedini način da u ovoj našoj državi pošaljemo direktnu poruku svima da ovo nećemo dozvoliti. Lično sam nakon potpuno očite namjere da će se desiti, ovo što se danas dešava, reagovao, upozorio državnog arhitektu i resorno ministarstvo da ne rade ovo. Nakon davanja saglasnosti da se devastira ovaj jedan najvrijedniji prostor podnijeli smo krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Pavla Radulovića, državnog arhitekte Dušana Vuksanovića i osoba u ministarstvu. Lopta je u njihovom dvorištu, a naše je da građanskim protestima ne dozvolimo dalje devastiranje Miločera. Nadamo se da ćemo imati podršku da se ovakva namjera investitora ne realizije", kazao je Marković, prenose "Vijesti".

Radovi u Miločerskom parku izvode se i danas iako firma "Adriatic properties" grčkog biznismena Petrosa Statisa nije prijavila gradnju, jer prethodno nije regulisala komunalije Opštini Budva, niti dobila vodovodnu, elektro niti bilo koju drugu saglasnost.

“Uvaženi prijatelji a posebno mještani Svetog Stefana, Pržna, Blizikuća, Kamenova pozivam vas sjutra na miran slobodan otpor i građanski protest kako bi iskazali nezadovoljstvo današnjim početkom sječe miločerskih borova. U 5 do 12 simbolično da se okupimo kod prve kapije iz pravca Pržna ka Svetom Stefanu i pošaljemo jasnu poruku da je Miločerski park pluća našeg mjesta i jedina preostala zelena oaza Budvanske rivijere!”, kazao je za "Vijesti” juče Rađenović.

U međuvremenu protest su podržale brojne grupe i NVO.