Društvo

Legendarni revolucionar iz Bara posthumno nagrađen!

Čovjek po čijem je liku i djelu snimljen kultni partizanski film „Kapetan Leši“ četiri decenije nakon smrti dobio nagradu svog rodnog grada!

Izvor: MONDO

Đorđije Đoko Lekić jedan je od laureata prestižne nagrade „24 novembar“ koju Opština Bar dodjeljuje svojim zaslužnim građanima!

U nedjelju, na svečanoj sjednici Skupštine najvećeg crnogorskog primroskog grada, priznanje za proslavljenog ilegalca i gerilca iz Drugog svjetskog rata primiće njegov unuk koji je ime dobio upravo po svom djedu!

Đoko Lekić bio je partizanski operativac tokom prve tri godine rata koje je proveo je dejstvujući kao ilegalac pod pseudonimom na specijalnim zadacima u Kosovoskoj Mitrovici i Kruševcu, odakle je 1943. otišao u Makedoniji i Grčku, gde se proslavio gerilskim atacima na fašističke vojne punktove.

Njegov lik i djelo poslužili su režiseru Žiki Mitroviću kao uzor za scenario za partizanski blokbaster iz 1960. godine. Partizanskog oficira Ramiza Lešija koji se na Kosovu nakon rata bori sa balistima tumačio je Alekandar Gavrić, crnpurast, naočit i brkat baš kao revolucionar iz Crmnice! 

Iako se i u ono vrijeme šuškalo da je junak kultnog filma "pozajmio" lik i djelo Crnogorca, ali mu je iz praktičnih razloga dat identitet Albanca, Đoko do smrti nije želio da priča da je on bio pravi "Kapetan Leši".

Možda ce vas zanimati


Po završetku rata, tokom dvije godine bio je komandant jedinice koja je ratovala sa balističkim bandama oko Drenice i Uroševca. 

Posle rata, Lekić je obavljao više važnih mirnodopskih funkcija – bio je direktor Luke Bar, načelnik opštine Bar, poslanik u saveznom parlamentu...

Izvor: MONDO

U svom rodnom gradu ostao je upamćen kao veliki boem i šaljivdžija, omiljen među građanima svih vjera i nacija ali i kao veliki navijač Partizana.  

Lekić će i posthumno, kao laureat najznačajnijeg gradskog priznanja, biti u sjajnom društvu: nagrada “24. novembar” ove godine biće uručena NVO “Žene Bara velikog srca”, proslavljenom košarkaškom asu Nikoli Vučeviću, književniku i novinaru Milanu Vujoviću, rukometašici
Majdi Mehmedović i pjesniku Rajku Joličiću.