Društvo

MANS: Mijajlović ulaže milione u građevinski kompleks na Karibima

Izvor Vijesti

U septembru ove godine Vlada Svete Lucije je objavila program državljanstva kroz investicije...

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Bemax Carribian, čiji direktor je do nedavno bio Aleksandar Mijajlović, je uključen u program dodjele državljanstva na Svetoj Luciji, malenoj ostrvskoj državi u Karibima, u centralnoj Americi, pišu Vijesti.

Ta firma ulaže u izgradnju stambenog kompleksa, čiji kupci stiču pravo na državljanstvo Svete Lucije.

U septembru ove godine Vlada Svete Lucije je objavila program državljanstva kroz investicije. Oni su još u decembru 2023. izabrali kompaniju Bemax Carribian da investira u izgradnju stambenog kompleksa i pronađe kupce zainteresovane da po tom osnovu steknu pravo na državljanstvo Svete Lucije. 

Izvor: MANS

  Ukupna vrijednost projekta nije poznata, ali Bemax Carribian mora da uloži najmanje 3,5 miliona dolara i izgradi 64 stambena objekta. Kupci stanova moraju potrošiti po najmanje 250 hiljada dolara kako bi dobili državljanstvo za sebe i još tri člana porodice, pišu Vijesti.

Izvor: MANS

Ubrzo nakon objave tog programa, mediji Svete Lucije su otkrili da je Aleksandar Mijajlović hapšen u Crnoj Gori zbog sumnji u povezanost sa švercom cigareta.

Premijer te države je novinarima saopštio da, prema njegovim saznanjima, crnogorsko tužilaštvo nije podiglo optužnicu protiv Mijajlovića u zakonskom roku od šest mjeseci od hapšenja.

Mijajlović je sa još pet osoba uhapšen 19. februara ove godine i uz jemstvo od 1,1 milion eura pušten da se brani sa slobode. Postupajući tužilac nije podigao optužnicu u zakonskom roku od šest mjeseci pa su i ostali osumnjičeni izašli iz pritvora.

Potpredsjednik Vlade Svete Lucije je saopštio da su dobili pismo od Mijajlovića u kome navodi da je žrtva političkog progona. Rekao im je da ima vlasništvo nad kompanijama u Crnoj Gori, uključujući i medije, te da je dobro poznat kao podržavalac i donator opozicione partije koja je izgubila na parlamentarnim izborima.

U tom pismu Mijajlović ih je informisao i da je nakon hapšenja prebacio svo svoje vlasništvo u raznim poslovima na druge investitore.

MANS je ranije objavio da je samo četiri dana nakon hapšenja Mijajlović prenio vlasništvo and imovinom vrijednom 10 miliona eura jedne svoje firme u Crnoj Gori na povezanu kompaniju.

Prema riječima nadležnog potpredsjednika Vlade Svete Lucije, oni planiraju da nastave sa projektom za koji se trenutno raščićava teren, a novi direktor karipskog Bemaxa umjesto Mijajlovića je Veselin Kovačević.

Veselin Kovačević je godinama bio zvanični vlasnik crnogorskog Bemaxa, a u julu 2022. godine tu firmu je prodao sinu Ranka Ubovića za koga je prethodno saopštio da je neformalni vlasnik Bemaxa, pišu Vijesti.

Kompaniju Bemax Carribian su u decembru 2023. osnovali BEMAX LLC FZ, iz Ujedinjenih arapskih emirata koja posjeduje 80% vlasništva, i izvjesni Miloš Stojanović sa 20%, dok je za direktora postavljen Aleksandar Mijajlović.

  U osnivačkim aktima karipske kopanije navodi da je njen osnivač, Bemax LLC FZ iz Crne Gore. Međutim, BEMAX LLC FZ je registrovan u Dubaiju, u 9. Januara 2023, godine, ali podaci o vlasnicima te firme nisu javno dostupni. Njena adresa je poslovni centar luksuznog hotela Meydan u Dubajiu, a na istoj lokaciji je prijavljeno na stotine kompanija.

Izvor: MANS

  Drugi osnivač, Miloš Stojanović, je takođe iz Crne Gore, ali o njemu nema detaljnijih informacija u karipskom registru. Osoba sa istim imenom je do avgusta ove godine bila direktor Arton Capital MNE koja se u Crnoj Gori bavi posredovanjem u dobijanju ekonomskog državljanstva. U međuvremenu je u Dubajiu osnovao firmu Soland World koja nudi usluge ekonomskog državljanstva u mnogim zemljama, uključujući Svetu Luciju.

Izvor: MANS

Izvor: MANS

Izvor: MANS