Društvo

STVORENI USLOVI ZA IZBOR ŠEFA SUDSTVA!Još jedan korak ka EU

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Sudski savjet je listu kandidata za predsjednika Vrhovnog suda utvrdio 15. avgusta i sljedeći korak je, nakon izmjene Poslovnika, intervjuisanje kandidata na Opštoj sjednici.

Izvor: print csreen/Youtube

Sudije Vrhovnog suda, koji su kandidati za poziciju predsjednika te institucije, neće više imati pravo glasa na Opštoj sjednici kada se bude odlučivalo o izboru najvažnije pozicije u pravosuđu.

To je predviđeno izmjenama Poslovnika o radu Vrhovnog suda, koje su juče usvojene na Opštoj sjednici, što je bio ključni korak kako bi se nastavio izbor predsjednika Vrhovnog suda, za koju je konkurs otvoren još u julu ove godine, pišu Vijesti.

Izbor predsjednika Vrhovnog suda jedna je od ključnih reformi na putu Crne Gore ka EU, koja treba da bude ispunjena do kraja godine kako bi Crna Gora mogla da povuče prvu tranšu novca iz fonda u okviru evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan.

Prema novim odredbama Poslovnika, sutkinje Vrhovnog suda Vesna Vučković (v.d. predsjednica tog suda) i Ana Vuković neće imati pravo glasa na Opštoj sjednici kako ostala dva kandidata - predsjednik Upravnog suda Miodrag Pešić i bivša zastupnica države u Evropskom sudom za ljudska prava u Strazburu Valentina Pavličić, ne bi bili u neravnopravnom položaju tokom izbornog procesa.

Sudski savjet je listu kandidata za predsjednika Vrhovnog suda utvrdio 15. avgusta i sljedeći korak je, nakon izmjene Poslovnika, intervjuisanje kandidata na Opštoj sjednici.

Poslovnik je trebalo usaglasiti sa novim Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama, na izmjenama Poslovnika je rađeno od aprila, ali do juče nijesu usvojene zbog sporenja o načinu glasanja.

Prema novom Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, Sudski savjet se izjašnjava o svim kandidatima koji su na Opštoj sjednici "dobili više od polovine glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda". Ako niko od prijavljenih kandidata ne dobije potrebnu većinu u prvom krugu, glasanje će se ponoviti između kandidata koji su dobili više od četvrtine glasova. Prema ranijoj odredbi Zakona, kandidatima je u prvom krugu bila potrebna dvotrećinska podrška ukupnog broja sudija Vrhovnog suda.

U usvojenim izmjenama Poslovnika, u koje su ''Vijesti'' imale uvid, u članu 29 piše da ''ako su prijavljeni kandidati za izbor predsjednika Vrhovnog suda, sudija Vrhovnog suda i neko ko nije sudija Vrhovnog suda, kandidat koji je sudija Vrhovnog suda ne učestvuje u radu sjednice, glasanju i odlučivanju''.

U tom slučaju se ukupan broj sudija Vrhovnog suda umanjuje za glas sudije Vrhovnog suda koji je kandidat.

Vrhovni sud treba da ima 19 sudija, ali upražnjena su dva mjesta, pa ih je 17, pišu Vijesti.

Jedan broj sudija smatrao je da se većina za glasanje računa u odnosu na postojeći broj sudija (17), a neki da to treba gledati u odnosu na utvrđeni broj sudija, odnosno 19.

Upravo to sporenje oko načina da li bi trebalo dozvoliti glasanje sudijama Vrhovnog suda, a koji su i kandidati na javnom oglasu za predsjednika Vrhovnog suda, bilo ključno zbog čega se i prolongirao rad na Nacrtu izmjena Poslovnika o radu Opšte sjednice Vrhovnog suda.

Izbor predloga kandidata za predsjednika Vrhovnog suda će i dalje biti tajan.

Članom 32 Poslovnika uređeno je da sudija može zaokružiti najviše tri kandidata sa glasačkog listića. Kada sudija popuni glasački listić, ubacuje ga u kutiju, a član Komisije označava da je sudija glasao.

Ni ovim Poslovnikom nije se uredilo kako da se ubuduće izbjegnu "bijeli listići" odnosno mogućnost da sudije ne zaokruže nikog od prijavljenih kandidata sa liste što je u ranijim izbornim procesima često bio slučaj.

Ako je listić nepopunjen smatraće se nevažećim.

Predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda sadrži sve kandidate koji su dobili više od polovine glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda i mora biti obrazložen.

"Ako niko od prijavljenih kandidata ne dobije potrebnu većinu u prvom krugu glasanja, glasanje će se ponoviti između kandidata koji su dobili više od četvrtine glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda. Ako u ponovljenom glasanju niko od kandidata ne dobije potrebnu većinu, odnosno više od polovine glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda, Opšta sjednica Vrhovnog suda će konstatovati da predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije utvrđen", piše u dokumentu.

U ponovljenom glasanju primjenjuju se odredbe Poslovnika koje važe i za prvi krug glasanja.