Društvo

Luka Bar: Nema zaposlenih sa registrovanim zdravstvenim problemima!Najavljene analize

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Navode da u ovom momentu u toj državnoj kompaniji nema zaposlenih sa registrovanim zdravstvenim problemima.

Izvor: MONDO

Radnici "Luka Bar" AD koji rade na pretovaru koncentrata bakra biće podvrgnuti vanrednim ljekarskim pregledima u specijalizovanim medicinskim ustanovama tokom kojih će biti sprovedena i analiza sadržaja metala u krvi.

To su „Vijestima“ kazali iz Odbora direktora Luke Bar. Analiza sadržaja metala u krvi ne spada u testiranja koja obuhvataju redovni ljekarski pregledi koje lučko-tranportni radnici obavljaju jednom godišnje o trošku komapnije, pišu Vijesti.

Navode da u ovom momentu u toj državnoj kompaniji nema zaposlenih sa registrovanim zdravstvenim problemima.

Ističu razliku u karakteristikama tereta koju su predmet pretovara u AD Luka Bar i "Port of Adria", kod čijih su radnika angažovanih na pretovaru koncentrata olova zabilježene velike vrijednosti ovog metala u krvi.

Iz OD su poručili da je sistem zaštite i zdravlja na radu u Luci Bar u potpunosti je usklađen sa Zakonom o zaštiti i zdravlju na radu i ostalim elementima regulative koja se odnosi na predmetnu oblast, pišu Vijesti.

“Svaki zaposleni, prije nego se rasporedi na konkretno radno mjesto, obavezno pohađa obuku iz oblasti zaštite i zdravlja na radu, koja se izvodi od strane ovlašćene eksterne organizacije, a, uz to, zaposleni koji su angažovani u pretovarnim operacijama sa opasnim teretima moraju posjedovati sertifikat sa rad sa tom vrstom tereta, koja se izdaje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova“, kazali su.

Kako navode, u Aktu o procjeni rizika za sva radna mjesta su analizirani rizici i definisane mjere prevencije. Radno mjesto lučko-transportni radnik pripada grupi radnih mjesta sa povećanim rizikom i svi zaposleni na tom radnom mjestu, o trošku Luke jednom godišnje obave ljekarske preglede, a izvještaji sa ljekarskih pregleda se odlažu u ličnim zdravstvenim kartonima svakog zaposlenog u Domu zdravlja Bar, a u slučaju da se prilikom pregleda utvrde zdravstveni problemi bilo koje vrste o tome ljekar medicine rada obavještava zaposlenog i službenika zaštite na radu radi davanja preporuka oko daljeg medicinskog tretmana.

Oni su napomenuli da se u Luci Bar vrše i redovna mjerenja parametara kvaliteta vazduha kako bi se utvrdio uticaj lučkih radnih operacija na kvalitet vazduha, kako na lučkom području, tako i u okruženju, što radi CETI.

“Može se, na osnovu Izvještaja o rezultatima mjerenja za drugi kvartal ove godine, konstatovati da su svi parametri kvaliteta vazduha u granicama dozvoljenih odstupanja. Rezultati mjerenje su pod stalnim nadzorom Inspekcije za ekologiju i ostalih nadležnih državnih organa i shodno njihovim instrukcijama se preduzimaju sve potrebne dodatne korektivne i preventivne aktivnosti”, istakli su.