Društvo

NOVO GROBLJE NA ĆEMOVSKOM POLJU: Do marta 2025. parking, objekat sa pet kapela i još 224 grobnice

Autor Teodora Orlandić Izvor CdM

U JP Pogrebne usluge najavljuju narednih dana potpisivanje ugovora sa izvođačem radova na nastavku uređenja novog groblja na Ćemovskom polju.

Izvor: MONDO

Planirana je gradnja parkinga sa 68 mjesta, komemorativni trg sa objektom u kojem će biti pet kapela i nekoliko specijalizovanih trgovinskih objekata. U narednoj fazi groblje će se proširiti sa još 224 grobnice.

Novo groblje na Ćemovskom polju prostire se na 12,9 hektara, u ovome trenutku ima više od 490 grobnica, a uskoro će kako je kazala Bojana Klikovac iz preduzeća Pogrebne usluge biti nastavljena izgradnja i uređenje ovog prostora, prenosi Cdm.

Klikovac objašnjava da su radovi prošle godine u januaru stali, te da su morali da revidiraju glavni projekat.

“U aprilu ove godine smo dobili izmijenjeni projekat, i krenuli smo u tendersku proceduru koja je sada završena tako da narednih dana ćemo potpisati ugovor sa izvođačem radova. To je firma ‘Konstruktor grup’ iz Bijelog Polja zajedno sa njihovim podizvođačima. Vrijednost ovih radova je 2.152.000 eura, od čega je dva miliona predviđeno budžetom Glavnog grada. Radićemo pristupni trg sa 68 parking mjesta, komemorativni trg sa objektom koji će da sadrži pet kapela, tu će biti objekti specijalizovani za trgovine i usluge i proctor će biti pejzažno uređene”, najavila je Klikovac.

Kako je kazala Klikovac, rok za završetak radova je 150 kalendarskih dana, tako da očekuju da krajem marta naredne godine planirano bude i završeno, prenosi Cdm.

“U prvoj fazi, koja zauzima prostor od 12,9 hektara, biće ukupno 4.357 grobnica, što predstavlja 9.989 grobnih mjesta. Završene su dvije parcele sa 496 grobnica, trenutno se gradi treća parcela na kojoj će biti 224 grobnice. Na kraju godine planiramo da raspišemo tender za gradnju grobnica na još jednoj parceli, na toj parceli će biti 296 grobnica. Groblje će da se širi parcelu po parcelu. Planiramo i gradnju ograde, dio će biti stalan, dio privremen, jer kako se groblje bude širilo, tako ćemo mi da pomjeramo ogradu”, objasnila je Klikovac.

Što se tiče cijene, dodaje Klikovac, one se nisu mijenjale već godinama, od 2011.

“Troškovi gradnje su i te kako porasli, ali mi kao preduzeće nismo mijenjali cijene, jer prije svega mislimo na dobrobit naših građana, tako da je cijena dvoukopnih grobnica 2.752 eura, a četvoraukopnih 4.974 eura”, kazala je Klikovac.