Društvo

Radnici državne kompanije AD Luka Bar zahtijevaju testiranje na prisustvo teških metala

Autori Teodora Orlandić Primorski portal

Zahtjev sindikata je sasvim opravdan jer je činjenica da se na gatovima Luke Bar mnogo duže obavlja pretovar rasutih tereta, na radnim mjestima sa povećanim rizikom, nego u privatizovanoj kompaniji Port of Adria.

Izvor: Primorski portal

Nakon što su laboratorijski rezultati pokazali uvećane koncentracije olova u krvi kod grupe radnika kompanije “Port of Adria”, sindikati Luke Bar zahtijevaju da se vrši testiranje lučkih radnika i u ovoj državnoj kompaniji. To je potvrđeno Primorskom portalu u sindikatu Luke Bar.

Kako navodi taj portal, zahtjev sindikata je sasvim opravdan jer je činjenica da se na gatovima Luke Bar mnogo duže obavlja pretovar rasutih tereta, na radnim mjestima sa povećanim rizikom, nego u privatizovanoj kompaniji Port of Adria.

Primorskom portalu su u sindikatu naveli da je kroz dosadašnje razgovore sa menadžmentom Luke Bar iskazana spremnost da se lučko-transportnim radnicima obezbijedi sva potrebna zaštita na radu po propisanim standardima.

Poslodavac u Port of Adria (PoA) je, kako se dalje navodi u tekstu Primorskog portala, prvi na lučkom području zahtijevao i sproveo ovu vrstu biološkog monitoringa zaposlenih uz redovne sistematske preglede radnika na Medicini rada u Domu zdravlja Bar. U privatnoj laboratoriji u Baru su rađene laboratorijske analize i od 63 testirana radnika preduzeća PoA, kod njih 58 utvrđeno je prisustvo olova u krvi veće od referentne koja iznosi 28. Nakon ovih rezultata, iz PoA su saopštili da će svi zaposleni u ovoj kompaniji biti testirani na prisustvo teških metala.

Prva grupa radnika kompanije „Port of Adria“ kod kojih su laboratorijski rezultati potvrdili prisustvo uvećane koncentracije olova u krvi, pošto su pregledani u Kliničkom centru Crne Gore, sinoć su otputovali u Beograd.

Predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih u „Port of Adria“ Zoran Martinović kazao je da je šest radnika upućeno na Institut „Dr Dragomir Karajović“, specijalizovanu ustanovu za medicinu rada i zaštitu stanovništva od jonizujućeg zračenja i profesionalne toksikologije.