Društvo

Božović: Nova rješenja donijeće kraće sudske postupke

Autor Anđela Vukčević Izvor RTCG

Ogroman broj optužnih akata je na čekanju.

Izvor: MONDO/Ilustracija Mario Milojević

Čuli smo još jedan vapaj sudija Specijalnog odjeljenja Višeg suda. Poručuju da je situacija alarmantna te da je nemoguće odgovoriti postojećem izazovu. U saopštenju dostavljenom Sudskom savjetu, Vrhovnom sudu, Ministarstvu pravde, predsjedniku Crne Gore, premijeru i svim poslanicima navode, pored ostalog, da se broj nezavršenih predmeta tokom samo nekoliko godina uvećao u obimu koji postojeći broj sudija ne može da savlada.

"Upozoravamo da će broj predmeta u budućnosti, ukoliko se stanje hitno ne promijeni, samo rasti. I da Crna Gora posmatrano u cijelini neće pružiti adekvatan odgovor u smislu pravosnažnog okončanja postupaka koji su od izuzetnog značaja za ovo društvo", piše u pismu.

Da je situacija takva da se može nazvati agonijom, kaže i advokat Zdravko Begović.

Ogroman broj optužnih akata je na čekanju. Događa se, kako ilustruje Begović, da glavni pretresi nijesu ni počeli, a da je optužnica podignuta unazad godinu ili dvije, prenosi RTCG.

"Zaista sudije koje su u tom odjeljenju su u velikom problemu, jer su potpuno svjesni da u ovoj konstelaciji snaga ne može da se krene naprijed. Ukoliko ne napravimo krupan rez, ništa nećemo imati od onih puKih obećanja da Crna Gora kreće krupnim koracima u borbi protiv organizovanog kriminala", kaže Begović.

Da su problemi u kontinuitetu ignorisani, odnosno da je godinama sistematski i smišljeno uništavana sudska grana vlasti, kako bi mirovala borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, stav je predsjednika Skupštinskog odbora za pravosuđe i javnu upravu, Vladislava Bojovića, prenosi RTCG.

"Potreban je sveobuhvatan plan kadrovske revitalizacije sudstva prije svega, a onda i jačanja drugih kapaciteta sudstva u najkrećem mogućem vremenskom periodu, uključujući ideju formiranja Specijalnog suda u kojem bi bile izabrane najčastnije i najčistije sudije, u svu podršku koja im je potrebna", kaže on.

Da se posljedice nemara osjećaju bukvalno na dnevnom nivou, napominje i ministar pravde Bojan Božović.

Ukazuje na neophodnost poboljšanja materijalnog statusa sudija i uslova u kojima rade.

"Započeli smo razgovore sa predstavnicima Sudskog savjeta, Vrhovnog suda i Udruženja sudija o poboljšanju materijalnog statusa, tako da je važno da znamo da i sa tog stanovišta radimo", ističe on.

Božović obećava i da će se konačno i dugoročno riješiti pitanje pravosudnih institucija.

"Imamo nekoliko ideja, već smo na nivou vlade razgovarali o tome i tokom ove sedmice, tako da sledeće nedelje ćemo sa nekim od tih predloga obavijestiti i najviše predstavnike pravosuđa", kaže Božović.

A izmjene zakonika o krivičnom postupku, koje su u fazi finalizacije, doprinijeće, zaključuje ministar pravde, i skraćenju sudskih procesa za godinu i po do dvije, što će dodatno rasteretiti sudije.