Društvo

Potvrđen dogovor između radnika "Košute" i države

Autor Teodora Orlandić Izvor Dan

Na isplatu duga čeka se zbog dokumentacije

Izvor: Youtube printscreen/RTV Cetinje

Nakon poslednjeg sastanka predstavnika radnika "Košute" sa ministarkom rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naidom Nišić i sa predstavnikom Fonda rada definitivno je potvrđeno da će doći do isplate obespravljenih stečajaca, saopštio je za "Dan" pravni zastupnik radnika nekadašnje cetinjske fabike, advokat Petar Martinović.
"Kad u narednih desetak dana pokupimo dokumentaciju, radne knjižice, rješenja o prestanku radnog odnosa, broj žiro računa, rješenja o otvaranju i zaključenu stečajnog postupka, iz koje se jasno vidi da nikad prema radnicima "Košute" nisu izmirena potraživanja, kao i da im je radni odnos predstao 4.3.1996. godine, Fond rada će vrlo brzo početi sa isplatom", kazao je Martinović.

On je dodao da je optimalni rok da se isplati cijeli dug za 685 radnika, s obzirom na broj radnika i obradu pojedinačne dokumentacije, sedam do osam mjeseci.

Drugi dio procesa koji se odnosi na spajanje radnog staža za 82 radnika biće završen kada Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga preuzme dokumentaciju radnika "Košute" ranije dostavljenu Ministarstvu ekonomskog razvoja.

"Tada će biti zaključen sporazum sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja kojim će biti regulisana isplata", naveo je on.

Ukupan dug za 685 radnika bivše "Košute" iznosi 2,8 miliona eura, a sporazumom će svakom radniku biti isplaćeno 4.050 eura.

Plate koje im na taj način budu isplaćene iznosiće 600 eura.

Predstavnica radnika "Košute" Dijana Vujović za "Dan" je kazala da je na sastanku potvrđen dogovor postignut prije dvije sedmice da Fond rada isplati šest plata u iznosu od 600 eura, te da im je objašnjeno da ne postoji druga zakonska mogućnost obeštećena stečajaca "Košute". 

"Pristali smo na dogovor, jer poslije 28 godina čekanja smatramo da smo došli do neke pravde. Možda neke kolege nisu zadovoljne, ali mi smo pristali na predloge koje su nam ponudili", kazala je ona.

Navela je da će do kraja nedjelje biti predat jedan dio dokumentacije Fondu rada, kako bi počela isplata dijela potraživanja.

Da podsjetimo, radnici "Košute", u nadi da će nakon 28 godina doći do potraživanja koja im se duguju 28 godina, proljetos su počeli da protestuju tako što su jednom nedjeljno blokirali na nekoliko sati magistralni poravac Podgorica – Cetinje kod Kruševog ždrijela.