Društvo

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Autor Teodora Orlandić

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje ove sedmice i sprovodiće se u svim domovima zdravlja.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, glavni cilj vakcinacije protiv sezonskog gripa je smanjenje učestalosti obolijevanja, a prije svega teških formi bolesti, hospitalizacija i smrtnih ishoda među grupama stanovništva koje su u povećanom riziku.

Vakcinacija se preporučuje:

- Svim osobama starijim od 65 godina,
- Svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije,
- Hronično oboljelim osobama koje borave u kolektivnom smještaju,
- Zdravstvenim radnicima i saradnicima, a naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica;
- Trudnicama i
- Djeci uzrasta od 6 mjeseci do pet godina.

I ove godine u Crnoj Gori koristiće se četvorovalentna vakcina koja sadrži antigene odabranih sojeva virusa gripa: tipa A(H1N1), tipa A(H3N2), i dvije linije virusa gripa tipa B. Vrijeme potrebno za razvoj imuniteta nakon vakcinacije je dvije do tri sedmice.

"Vakcinu ne smiju primiti osobe koje su imale teške alergijske reakcije na ranije doze vakcina, odnosno na bilo koji sastojak vakcine. U slučaju da osoba koja treba da se vakciniše trenutno ima neku akutnu bolest sa ili bez visoke tjelesne temperature, vakcinacija će se odložiti do oporavka. Vакcinа prоtiv gripа mоžе sе dаti istоvrеmеnо sа drugim vakcinama (vakcina protiv COVID-19, ili sa vakcinama iz redovnog kalendara) pri čеmu sе vакcinе dајu u rаzličitе екstrеmitеtе", navodi se u saopštenju IJZ.