Društvo

USLOVI ZA RAD SUDIJA: OSNOVA ZA JAČU NEZAVISNOST SISTEMA

Autor Anđela Vukčević

Predsjednik Udruženja sudija Crne Gore Miodrag Pešić i predsjednik Advokatske komore Crne Gore Danilo Mićović, u nedavnom razgovoru koji su imali, saglasili su se o zavidnom položaju sudske grane vlasti u Crnoj Gori, te lošem materijalnom položaju sudija.

Izvor: Udruženje sudija Crne Gore

U svijetlu trenutnih izazova sa kojima se suočava pravosudni sistem, Udruženje sudija Crne Gore i Advokatska komora Crne Gore, izražavaju zajedničku zabrinutost, kako zbog uslova u kojima rade crnogorske sutkinje i sudije, tako i zbog materijalnog statusa sudija.

Nezavisnost sudstva je ključna za očuvanje pravde i povjerenja građana u pravosudni sistem, a materijalni položaj sudija je jedan od uslova koji direktno utiče na njihov rad i nezavisnost. U ovom trenutku, kada je pravda više nego ikad potrebna, neophodno je osigurati adekvatne uslove za rad sudija, kako bi mogli da obavljaju svoje dužnosti u potpunosti.

Udruženje sudija Crne Gore i Advokatska komora Crne Gore pozivaju nadležne institucije da preduzmu konkretne mjere koji bi rezultirale, s jedne strane, pozicioniranjem sudske grane vlasti i suštinski kao nezavisne grane vlasti, a s druge strane, unaprjeđenjem materijalnog položaja sudija, jer neophodna poboljšanja nijesu samo pitanje pravde prema sudijama, već su i temelj za jačanje cjelokupnog pravnog sistema, što će doprinijeti zaštiti prava svih građana.

Udruženje sudija i Advokatska komora će nastaviti da rade zajedno na promovisanju ovih ciljeva i osnaživanju nezavisnosti sudstva, jer samo snažno i nezavisno sudstvo može garantovati pravičnost i zaštitu prava svih građana.