Društvo

KREĆE IZRADA GLAVNOG PROJEKTA ZA BOLNICU U PLJEVLJIMA

Autor Anđela Vukčević

Predsjednik Vlade, Milojko Spajić, kazao je da je današnjim potpisivanjem Ugovora konkretizovano ono što je najavljeno prije nekoliko mjeseci te da kreće izrada glavnog projekta za novu bolnicu u Pljevljima, a da se za pola godine očekuje i početak gradnje.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Ugovor o izradi projekta o izvođenju radova za izgradnju Opšte bolnice u Pjevljima po principu ‘’projektuj i izgradi’’ potpisan je u Vladi Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ugovor su, u prisustvu predsjednika Vlade, mr Milojka Spajića i ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna, potpisali direktor Uprave za kapitalne investicije Esmin Bećović i Dejan Burčul, kao predstavnik Konzorcijuma (firmi) koji će kao izvođači učestvovati u realizaciji ovog važnog projekta.

Predsjednik Vlade, Milojko Spajić, kazao je da je današnjim potpisivanjem Ugovora konkretizovano ono što je najavljeno prije nekoliko mjeseci te da kreće izrada glavnog projekta za novu bolnicu u Pljevljima, a da se za pola godine očekuje i početak gradnje.

‘’Posljednji put bolnica u Pljevljima građena je 60-ih godina prošlog vijeka i napokon, poslije decenija praznih obećanja, građani ovog dijela države dobiće najsavremeniju zdravstvenu zaštitu.Za novu bolnicu biće izdvojeno blizu 40 miliona eura, a ovo je samo jedan u nizu koraka kojima želimo da svim crnogorskim građanima obezbijedimo uslove života po evropskim standardima ‘’ poručio je Spajić.

On je kazao da je izgradnja bolnice dio Plana za oporavak Pljevalja, u sklopu koga se već radi na toplifikaciji grada, te da je predviđeno još nekoliko krupnih projekata, koji će, kako je naglasio, promijeniti sliku Pljevalja i učiniti da se iz tog grada ne odlazi, već u njega vraća.

Ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun, saopštio je da je potpisivanje Ugovora za izgradnju nove bolnice u Pljevljima polazna osnova za unapređenje zdravstvene zaštite i kvaliteta života stanovnika ove najsjevernije opštine.

''Nova bolnica, jedna od najvažnijih investicija za Pljevlja, imaće bruto površinu od 26.540 m², sa 16 funkcionalnih cjelina i kapacitetom od 140 bolničkih kreveta, uz moderne operacione sale, intenzivnu njegu i specijalizovane klinike. Ukupna vrijednost ugovora iznosi preko 38,6 miliona eura, a predviđeno je da izrada glavnog projekta traje šest mjeseci, dok će izgradnja bolnice trajati 36 mjeseci od uvođenja izvođača u posao. Očekujemo da radovi na izgradnji započnu u trećem kvartalu 2025. godine'' kazao je Šimun

Ministar je poručio i kako očekuje da će ovaj projekat doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta, jačanju lokalne privrede i podizanju kvaliteta života u stanovnika Pljevalja, zaključuju u saopštenju.

Možda ce vas zanimati