Društvo

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG IZVRŠITELJA: Izmišljanjem presuda uzeo 200.000 eura?

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Tužilaštvo tereti Bataka da je, između ostalog na osnovu nepostojećih presuda donosio izvršna rješenja o naplati fiktivnog potraživanja koja je podnosio Centralnoj banci Crne Gore.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je optužnicu kolašinskog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) od 28. juna, koja je podignuta protiv bivšeg javnog izvršitelja Vladana Bataka zbog sumnje u produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, odnosno da je oštetio klijente i Fond PIO za preko 200 hiljada eura, pišu Vijesti.

To piše u rješenju, koje je 20. septembra donio predsjednik vijeća Višeg suda u Bijelom Polju Dragan Dašić, a koje je objavljeno na sajtu suda.

U obrazloženju tog rješenja, ističe se da je ODT u Kolašinu pred Osnovnim sudom u istom gradu, podiglo optužnicu protiv Bataka zbog osnovane sumnje da je učinio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Osnovni sud u Kolašinu je zatim početkom jula ove godine dostavio spise Višem u Bijelom Polju, radi donošenja odluke o kontroli i potvrđivanju optužnice jer se u Kolašinu zbog nedovoljnog broja sudija, nije moglo formirati vijeće, pišu Vijesti.

Tužilaštvo tereti Bataka da je, između ostalog na osnovu nepostojećih presuda donosio izvršna rješenja o naplati fiktivnog potraživanja koja je podnosio Centralnoj banci Crne Gore, koja je na osnovu takvih njegovih rješenja više puta blokirala račun Fonda PIO za iznos od 210 hiljada eura.

U obrazloženju tog rješenja, ističe se da je ODT u Kolašinu pred Osnovnim sudom u istom gradu, podiglo optužnicu protiv Bataka zbog osnovane sumnje da je učinio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Osnovni sud u Kolašinu je zatim početkom jula ove godine dostavio spise Višem u Bijelom Polju, radi donošenja odluke o kontroli i potvrđivanju optužnice jer se u Kolašinu zbog nedovoljnog broja sudija, nije moglo formirati vijeće.

U spisima piše i da je Batakov advokat zatražio da se postupak protiv njega obustavi, jer vjeruje da nema dokaza da je osnovano sumnjiv za djelo koje mu se na teret stavlja optužnicom. Između ostalog, tražio je i da se optužnica vrati a istraga dopuni.