Društvo

TIVAT: ZA KARBONSKI OTISAK VIŠE OD 100 MILIONA EURA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

SECAP sadrži mjere ublažavanja, ukupno 16, koji će se se sprovesti preko sektora kao što su zgrade, javna rasvjeta i saobraćaj, ciljajući na postizanje 41,31 odsto redukcije emisija igljen dioksida do 2030. godine u odnosu na baznu godinu 2019

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića pripremila je, zajedno sa stranim ekspertima, predlog Akcionog plana energetskog i klimatskog održivog razvoja Opštine (SECAP) do 2030. godine, kojim je predviđeno smanjenje emisija ugljen-dioksida za više od 40 odsto, a za sve mjere za smanjenje takozvanog karbonskog otiska potrebno je obezbijediti više od 100 miliona eura.

SECAP je izrađen u okviru aktivnosti projekta “EU za energetsku tranziciju - Sporazum gradonačelnika na Zapadnom Balkanu i u Turskoj”, koji zajednički kofinansiraju EU i Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke, a sprovodi njemačka organizacija GIZ.

Predlog tog dokumenta naći će se pred odbornicima lokalnog parlamenta na današnjoj sjednici.

U rezimeu dokumentacije koja ide pred odbornike navodi se da je glavni mjerljivi cilj SECAP-a postizanje smanjenja emisija ugljen-dioksida od najmanje 40 odsto do 2030. godine u odnosu na baznu 2019. godinu.

“Ovo se usklađuje sa širom vizijom doprinosa ograničenju globalnog povećanja temperature na ispod 2°C, u skladu sa međunarodnim klimatskim sporazumom postignutim na Konferenciji UN o klimatskim promjenama (COP21) u Parizu, decembra 2015. godine”, navode obrađivači akcionog plana.

SECAP sadrži mjere ublažavanja, ukupno 16, koji će se se sprovesti preko sektora kao što su zgrade, javna rasvjeta i saobraćaj, ciljajući na postizanje 41,31 odsto redukcije emisija igljen dioksida do 2030. godine u odnosu na baznu godinu 2019. Ukupna procijenjena vrijednost mjera iznosi 66.306 eura, pišu Vijesti.

U SECAP-u su i takozvane mjere prilagođavanja, sveobuhvatan skup od ukupno 20 mjera koje će se primjenjivati preko sektora kao što su infrastruktura, upravljanje vodama, turizam, poljoprivreda, šumarstvo i zdravlje. Ukupna procijenjena vrijednost tih mjera je 37.205.000 eura. Akcioni plan predviđa i tzv. mjere za energetsko siromaštvo - specifične akcije za borbu protiv energetskog siromaštva, fokusirajući se na poboljšanje energetske efikasnosti, promociju obnovljive energije i podršku energetski siromašnim domaćinstvima, ukupne procijenjene vrijednosti 290.000 eura.

“Jedinice lokalne samouprave (JLS) ključni su pokretači energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena na nivou uprave najbližoj građanima. Jedinice lokalne samouprave dijele odgovornost za borbu protiv klimatskih promjena sa institucijama na regionalnom i nacionalnom nivou i spremne su djelovati bez obzira na to hode li ostali učesnici ispuniti svoje obaveze. Pristupanje Tivta ovoj međunarodnoj inicijativi i projektu “EU za energetsku tranziciju - Sporazum gradonačelnika na Zapadnom Balkanu i u Turskoj” predstavlja iskazivanje političke i strateške želje i namjere lokalne samouprave da se kontinuirano radi na unapređivanju ekonomskih, ekoloških i socijalnih uslova svojih građana, kroz ostvarenje vizije unapređenja energetske efikasnosti i dekarbonizacije na svojoj teritoriji, uz adekvatne mjere ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promjene”, navode obrađivači SECAP-a.

Ističe se da je vizija autora plana “Tivat kao moderan primorski grad, atraktivna turistička destinacija koja objedinjava elitni i ruralni turizam, tako što je kroz održivi razvoj očuvao prirodne i kulturne vrijednosti, koristi obnovljive izvore energije, smanjio je emisiju ugljen-dioksida i efekte staklene bašte, rizike je pretvorio u prilike i kao takav predstavlja najbolji mali evropski grad za život. Iako je ukupna procijenjena vrijednost svih mjera koje predviđa SECAP čak 103.801.050 eura, obrađivači napominju da su u njih uračunata uobičajena redovna ulaganja lokalne uprave u unapređenje i izgradnju javnih objekata i infrastrukture koja su redovni dio godišnjih gradskih budžeta.

Ostatak sredstva obezbijediće se, prema navodima obrađivača SECAP-a, posebnim budžetskim stavkama u gradskoj kasi, kao i iz međunarodnih i nacionalnih fondova, te iz donacija.