Društvo

Pejović: Blizu 13.000 provjera podataka sa popisa

Od početka rada aplikacije, pomoću koje se mogu provjeriti podaci o nacionalnoj ili etničkoj i vjerskoj pripadnosti i jeziku stanovnika Crne Gore, svoje podatke je juče do 13 sati uspješno provjerilo 12.925 građana

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Direktor Uprave za statistiku Miroslav Pejović je kazao juče “Vijestima” da nije bilo primjedbi građana da su unesene informacije netačne, navodeći da su imali dvije intervencije u dijelu tehničke, odnosno, slovne greške.

“To nije ni greška, jer su operateri morali unositi onako kako piše na popisnici. Oni ne smiju ništa promijeniti. Ljudski faktor greške je naravno moguć. Nisu bile u pitanju njihove greške, jer su vjerodostojno prenijeli onako kako piše na popisnici, što znači da je možda popisivač to jedno slovo izostavio”, rekao je Pejović.

On je kazao Vijestima da ne očekuje da će biti nepravilnosti, ukazujući da su materijali tri puta provjeravani.

“Da li je promakla neka tehnička greška, može se desiti, ali to može biti na 0, 001 odsto”, kazao je Pejović.

Kako je najavljeno iz Monstata, rezultati popisa stanovništva, koji je obavljen od 3. do 28. decembra prošle godine, biće objavljeni 15. oktobra.

Tada će biti objavljeni podaci o ukupnom broju stanovnika Crne Gore po opštinama, o polnoj i starosnoj strukturi, o etničko-kulturološkim obilježjima, državljanstvu, a narednih dana uslijediće sukcesivno objavljivanje saopštenja o drugim karakteristikama stanovništva.