Društvo

Opština Berane: Vlada odobrila prodaju zemljišta Lidlu

Autor Teodora Orlandić

Na više sastanaka održanih sa vlasnicima privremenih objekata, prihvaćeni su svi njihovi zahtjevi, a ključni je bio taj da se njihovi objekti ne uklanjaju do 1. oktobra tekuće godine, što je, kako tvrde u Opštini, ispoštovano

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Opština Berane je prodaju građevinskog zemljišta jednom od najvećih trgovinskih lanaca maloprodaje u Evropi - njemačkoj kompaniji Lidl, obavila uz poštovanje zakonskih procedura, saopšteno je iz te lokalne samouprave.

“Cijela procedura bila je uz striktno poštovanje zakonskih propisa - od dobijanja prethodne saglasnosti Vlade Crne Gore za otuđenje nepokretnosti, procjene imovine Uprave za nekretnine, donošenje Odluke na sjednici Skupštine opštine Berane u direktnom radio prenosu, do postupka prodaje u aukcijskom postupku najtransparentnijem mogućim načinom”, tvrde u Opštini Berane.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Dodaju da su, na više sastanaka održanih sa vlasnicima privremenih objekata, prihvaćeni svi njihovi zahtjevi, a ključni je bio da se njihovi objekti ne uklanjaju do 1. oktobra tekuće godine, što je, kako tvrde u Opštini, ispoštovano.

“Rok za premještanje zakupaca tezgi na buvljoj pijaci je prvi kvartal 2025 godine, na novoj lokaciji koja će biti u neposrednoj blizini, odnosno na susjednoj parceli, na kojoj će Opština urediti prostor u narednom mjesecu, do izgradnje nove tržnice za koje je već urađeno idejno rešenje odabrano na konkursu za koji je opština utrošila 30.000 €, a koje se može vidjeti na zvaničnom sajtu opštine Berane”, kažu u saopštenju.

Takođe, kako tvrde, Opština će do početka naredne godine raspisati Tender za izradu i reviziju glavnog projekta, čime će se stvoriti svi preduslovi za prijavu gradnje tržnice koja će početi sredinom naredne godine.

“Sredstva od prodaje zemljišta skupštinskom odlukom su predviđena namjenski za ulaganje u infrastrukturne objekte i ne mogu biti utrošena u druge svrhe. Opština je ispunila sve zahtjeve koje su na sastancima sa predstavnicima opštine tražili zakupci privremenih objekata. Opština Berane je prva na sjeveru Crne Gore završila cijelu proceduru za dovođenje inostranog investitora koji će zaposliti oko 50 naših građana i od koga će pored veće konkurencije u trgovini, većih plata za radnike i nižih cijena maloprodajnih proizvoda veliku korist imati i naši poljoprivredni proizvođači od otkupa njihovih proizvoda”, tvrde u Opštini.

Prema njihovim riječima, cijena 1m2 prodatog zemljišta je 229 € što, kako kažu, znači da je 1 ar prodat za 22.900 €.

Podsjećaju i da svi objekti na ovoj lokaciji imaju karakter privremenog objekta za koje je zakupac obavezan da prilikom privođenja građevinskog zemljišta namjeni, o svom trošku ukloni objekat.

“Prema podacima iz resornog organa lokalne uprave vlasnici privremenih objekata koji se uklanjaju, na ime zakupa zemljišta zaključno sa 31.12.2023. godine duguju Opštini Berane preko sedamdeset hiljda eura, radi čije naplate je opština pokrenula odgovarajuće postupke kod nadležnih organa, a samo sedam od trideset vlasnika objekata je izmirilo svoje obaveze. U samo pet objekata koji se uklanjaju obavlja se djelatnost koja je registrovana u skladu sa važećim propisima, dok su ostali u zoni sive ekonomije. Veći broj vlasnika objekata svoje objekte izdaje u zakup drugim licima bez plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica i prireza na porez, dok je nekoliko objekata već duže vrijeme prazno”, ističu iz Opštine.

Možda ce vas zanimati

Iz te lokalne samouprave pozvali su građane da sve sumnje u zakonitost prodaje ovog zemljišta provjere podnošenjem prijave Tužilaštvu.

“Do izbora novog rukovodstva opštine i predsjednika opštine ne možemo dati više ni jednu informacije osim navedenih”, navodi se u saopštenju Opštine Berane.