Društvo

ASK NAKON ČETIRI GODINE UTVRDIO NEZAKONITOSTI U ZAPOŠLJAVANJU U BUDVANSKOM "PARKING SERVISU"

Izvor Vijesti

Agencija je detaljno analizirala svaki od oglasa, pa je nepravilnost utvrđena u zapošljavanju službenika za propusnice.

Izvor: Promo/antikorupcija.me

Agenciji za sprečavanje korupcije bilo je potrebno četiri godine da utvrdi da je prilikom zapošljavanja u opštinskom preduzeću “Parking servis” u ljeto, uoči lokalnih izbora, u vrijeme najžešćih politički previranja u budvanskoj istoriji, bilo ugrožavanja javnog interesa i korupcije, prenose Vijesti.

To piše u izjašnjenju ASK-a koje je dostavljeno bivšem predsjedniku Odbora direktora “Parking servis” Budva Milivoju Raduloviću u koje su “Vijesti” imale uvid.

Radulović je početkom septembra 2020. prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) tadašnjeg vršioca dužnosti direktora tog opštinskog preduzeća Žarka Pekovića da je zloupotrijebio službeni položaj, jer je uoči izbora raspisao oglase za prijem radnika na neodređeno vrijeme, ali i da je politički dogovoreno ko će biti zaposlen i na koje radno mjesto.

“Parking servis je 26. i 28. avgusta raspisao oglas za radna mjesta za šefa garaža, šefa tehničke službe i službenika za propusnice. Kao što vam je poznato, to nije moguće u toku izbornog procesa. Kako su nam poznata imena ljudi koji će biti primljeni na ta radna mjesta, to ukazuje na političku zloupotrebu. Molim vas da hitno reagujete. Svi oglasi se nalaze na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore”, naveo je tada u prijavi Radulović, koji je tada bio kandidat za odbornika sa liste “Dragan Krapović - Budva je naša nacija - Demokrate”.

Kako su iz ASK-a sada obavijestili Radulovića, nakon sprovedenog postupka istinitosti podnijete prijave, da je postupak sprovođenja javnih oglasa preduzeća “Parking servis” od 20. avgusta 2020. za radna mjesta službenik za propusnice i šef tehničke službe, kao i oglas od 25. avgusta 2020. na radno mjesto šef službe javnih garaža “predstavlja ugrožavanje javnog interesa u smislu člana 44 stav 2 i člana 72 Zakona o sprečavanju korupcije i može uticati na integritet preduzeća”.

“Agencija za sprečavanje korupcije je u ispitnom postupku provela sve relevantne dokaze i utvrdila da je DOO “Parking servis” ugrozio javni interes prilikom postupka sprovođenja javnih oglasa za radno mjesto službenika za propusnice, šef tehničke službe i šef službe javnih garaža. U ispitnom postupku su izvedeni dokazi, pojedinačno za svaki oglas koji je parking servis raspisivao i utvrđeno je više nepravilnosti. Nije dostavljen niti jedan dokaz iz kojeg je moglo da se utvrdi da je bila formirana komisija koja je vršila izbor kandidata, već su samo donošene odluke o izboru kandidata po javnim oglasima koje je potpisivao izvršni direktor preduzeća. Parking servis nije donio interni akt kojim bi se precizirala procedura zapošljavanja u pogledu trajanja oglašavanja, provjere radne sposobnosti kandidata, bodovanja i slično…”, navodi se u izjašnjenju ASK koje potpisuje v. d. direktora Dušan Drakić, pišu Vijesti.

ASK je preporučio “Parking servisu” da bez daljeg odlaganja donese interni akt kojim će se precizirati procedura zapošljavanja u pogledu kriterijuma koji će se vrednovati, provjere radne sposobnosti kandidata, bodovanja i slično na način koji neće ugroziti integritet DOO “Parking servis” i dovesti do narušavanja etičkih standarda i principa i moguće diskriminicaije.

“Parking servis” prilikom oglašavanja slobodnih radnih mjesta javnim oglasom jasno predvidi, kako opšte, zakonom utvrđene, tako i posebne uslove predviđene aktom o sistematizaciji radnih mjesta”, navodi se u mišljenju ASK-a koji je obavezao “Parking servis” da u roku od 30 dana dostavi izvještaj o preduzetim mjerama.

Agencija je detaljno analizirala svaki od oglasa, pa je nepravilnost utvrđena u zapošljavanju službenika za propusnice.

“Imajući u vidu da nije sprovedeno testiranje bilo koje vrste, da nijesu postojali jasni kriterijumi na osnovu kojih bi se vršio izbor kandidata, te da se izbor kandidata izvršio samo na osnovu uvida u dokumentaciju koju su kandidati dostavili na adresu DOO “Parking servis”, a da u Ugovoru o radu koji je kandidatkinja potpisala 1. septembra 2020. nije predviđen probni rad, dovodi u sumnju transparentnost samog postupka sprovođenja javnog oglasa za izbor službenika za propusnice i šefa Službe javnih garaža”, piše u izjašnjenju ASK-a, prenose Vijesti.

Interesantno je i to da u oglasima nije tražen dokaz o državljanstvu, a jedan od kandidata je eliminisan upravo zbog toga što nije dostavio uvjerenje.

Podsjećamo u ljeto 2020. gradska uprava na čelu sa Nikolom Divanovićem (DPS) smijenila je tadašnji odbor direktora i postavila nove članove iz redova Demokratske partije socijalista (DPS), Crnogorske i Socijaldemokrata (SD).

Petočlani odbor je potom smijenio dotadašnjeg direktora Jovana Gregovića, kadar Demokratskog fronta i na njegovo mjesto postavila Pekovića za vršioca dužnosti, koji je bio kadar DPS-a.

Smijenjeni članovi odbora direktora “Parking servisa” tužili su Opštinu Budva za nezakonita razrješenja.

Agencija nije utvrdila ugrožavanje javnog interesa, koje upućuje na postojanje korupcije u preduzeću “Parking servis” u smislu zapošljavanja lica na određeno i neodređeno vrijeme, odnosno zaključivanja ugovora za obavljanje privremenih i povremenih poslova u toku izborne kampanje za izbor odbornika u SO Budva”, naveli su iz ASK-a.