Društvo

Vozači prave kardinalnu grešku kada mijenjaju gume! Ni mnoge prodavnice i vulkanizeri nisu svjesni ovog pravila

Autor Uroš Matejić

Nikada ne bi trebalo novi par guma staviti na prednju osovinu.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Woman.Driven

Stručnjaci za gume tvrde da milioni vlasnika vozila prave veliku grešku. Kada se ne mijenjaju sve, već samo istrošene prednje gume, nikada ne bi trebalo novi par guma staviti na prednju osovinu. Umjesto toga, trebalo bi ih montirati na zadnju osovinu, a gume koje su bile na zadnjim prebaciti na prednje točkove.

Možda već znate ovo pravilo, ali tehnički menadžer Mišelina u Velikoj Britaniji, Brajan Portijus nedavno je izjavio za "Auto Express" da polovina britanskih vozača nije imala pojma da je to potrebno učiniti kada se mijenja samo jedan par guma, prenosi Jutarnji list. Takođe je naglasio da ni mnoge prodavnice guma i vulkanizeri nisu svjesni ovog pravila.

Možda se pitate zašto je bolje staviti novije gume iza kada je prednji dio taj koji će da obavi sva skretanja i nagla kočenja? Sve to ima veze sa stabilnošću. Postavljanjem boljih guma na zadnjoj osovini smanjuje se rizik od proklizavanja i okretanja automobila na mokrom putu.

"Kad je vozilo stabilno, tada možete početi da razmišljate o kočenju. A ono što zapravo vidite je da postoji dovoljno snage kočenja i vuče uprkos djelimično istrošenih guma naprijed", rekao je Portijus novinaru "Auto Expressa".

Najvažnije je da će vozač s novim gumama iza lakše razumjeti i kontrolisati svako proklizavanje prednjeg kraja. Mješavina mekih novih prednjih i starih tvrdih zadnjih guma često se završava nekontrolisanim zanošenjem pri velikim brzinama, dok je u suprotnom mogućnost za tako nešto mnogo manja i vozač može mnogo lakše spriječiti ovu pojavu.

Mišelinov stručnjak takođe kaže da se pravilo "novih guma na zadnjoj osovini" primjenjuje bez obzira na konfiguraciju pogonskog sklopa vašeg automobila, dakle i na vozilima koje imaju pogon na zdanje ili na sve točkove.

(Citymagazine/Mondo/U. M.)