Društvo

KRAVE ZARAŽENE KJU GROZNICOM BIĆE POKOPANE NA TERITORIJI DANILOVGRADSKE OPŠTINE

Izvor Vijesti

Mještani poručuju da neće dozvoliti kamionima da prođu nazad, a najavljuiju i protest ispred Opštine Danilovgrad.

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

Eutanazirane krave, zaražene kju groznicom biće pokopane na teritoriji danilovgradske opštine na nekih sedam kilometara udaljenosti od vikend naselja Studeno ka Ponikvici, prenose Vijesti.

To je "Vijestima" potvrdio predsjednik danilovgradske Opštine Aleksandar Grgurović.

Prethodno više Danilovgrađana "Vijestima" je kazalo da se u tri kamiona zaražene krave prevoze do vikend naselja Studeno i da će ih prema njihovim saznanjima tamo i pokopati, tvrdeći da je u pitanju ekološka katastrofa.

Oni tvrde da za zakopavanje takve vrste otpada postoje propisi i procedure koje prema njihovim riječima u ovom slučaju nijesu poštovane.

Mještani poručuju da neće dozvoliti kamionima da prođu nazad, a najavljuiju i protest ispred Opštine Danilovgrad.

Grgurović međutim objašnjava da su propisi i procedure poštovani.

"Proteklih dana obišao sam više od 25 lokacija i pronašli smo ovu na zemljištu u državnom vlasništvu udaljenu 6,5 do 7 kilometaram od Studenog ka Ponikvici, a udaljeno je i od Ponikvice. Apsolutno je bezbjedno odrađeno i sami transport je određan uz pratnju Uprave za bezbjednost hrane koja prati sami postupak ukopa. Imamo sve potrebne saglasti za tu lokaciju. Nije nam namjera bilo koga da zatrujemo, zbog toga smo ispoštovali sve procedure. Nije postojala druga solucija zato što ne postoji spalionica, za životinje. Ako ova lokacija bude sporna mi više nemamo ni jednu, što će značiti da će krave biti puštene po farmama i selima i da ićemo da mamo apsolutnu zarazu", kazao je Grgurović, pišu Vijesti.

Mještani nikšićke Župe okupili su se danas kako bi blokirali sve putne pravce koji vode do mjesta Rakočice, nakon što su dobili nezvaničnu informaciju da su kamioni sa eutanaziranim kravama, zaraženim od kju groznice, navodno krenuli ka pomenutom mjestu.