Društvo

Javni oglas za glavnog gradskog arhitekte Budve je zatvoren juče! Evo ko su kandidati

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Izbor glavnog za budvanski urbanizam u narednih pet godina, bez čijeg potpisa se ne mogu graditi objekti manji od 3.000 kvadrata bruto površine, događa se u jeku izborne kampanje za predstojeće novembarske vanredne izbore.

Izvor: MONDO/Milica Mrvaljević

Ko će sjesti u vruću fotelju glavnog gradskog arhitekte znaće se do kraja mjeseca, a upravo izbor ko će zauzeti ovu ključnu funkciju u budvanskom urbanizmu će pokazati da li će aktuelna vlast birati stručnost ili partijsku pripadnost kao vodilju u odabiru kandidata.

Javni oglas koji je Opština Budva, odnosno njen Sekretarijat za lokalnu samoupravu raspisao 20. avgusta, zatvoren je juče, a kandidaturu su podnijeli, kako je “Vijestima” potvrđeno, aktuelna vršiteljka dužnosti glavne gradske arhitektice Jelena Lazić, nekadašnji glavni urbanista Dragan Grbić, ali i nekadašnji glavni gradski arhitekta Mladen Ivanović.

Izbor glavnog za budvanski urbanizam u narednih pet godina, bez čijeg potpisa se ne mogu graditi objekti manji od 3.000 kvadrata bruto površine, događa se u jeku izborne kampanje za predstojeće novembarske vanredne izbore.

Imenovani će dobiti mandat od pet godina da upravlja budvanskim urbanizmom, djelatnošću koja je uništila metropolu turizma, a posebno od kada je prije osam godina nakon smjene decenijske vlasti DPS-a grad preuzela tadašnja opozicija. Upravo u proteklih šest godina Budva je doživjela betonizaciju, ono protiv čega se borilo sadašnje rukovodstvo grada dok je sjedjelo u opozicionim klupama.

Kada je riječ o posebnim uslovima, kako se navodi u konkursu, pravo da konkurišu imali su oni koji su završili arhitektonski fakultet, ali moraju da imaju deset godina radnog iskustva u oblasti urbanizma i arhitektonske prakse, najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja ili osam godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima u odnosu na poslove radnog mjesta za koje je raspisan konkurs, kao i položen stručni ispit za rad u državnim organima, piše u konkursu.

Ono što se očekivalo je da će se na oglas prijaviti Jelena Lazić, diplomirana arhitektica, koja proteklih više od godinu je na poziciji vršiteljke dužnosti glavne gradske arhitektice. Lazić je, inače, na minulim majskim vanrednim izborima bila na listi “Budva naš grad” koju je predvodio Nikola Jovanović, te je bila i odbornica u lokalnom parlamentu na dva zasjedanja, da bi potom zbog funkcije v.d. glavne gradske arhitektice podnijela ostavku.

Ona i dalje upravlja ovim opštinskim resorom. Lazić je javnosti postala poznata po incijativi da lokalitet vojne baze na Skočiđevojci dobije status kulturnog dobra. Uprava za zaštitu kulturnih dobara prihvatila je incijativu Lazić, te je donijela rješenje o uspostavljanju prethodne zaštite lokaliteta nekadašnjeg vojnog kompleksa “Skočiđevojka” u trajanju od godinu dana. Ovim je praktično na godinu kiparskoj kompaniji zamrznuta realizacija projekta nadomak Reževića, koja je planirala gradnju turističkog kompleksa sa pet zvjezdica. Iz ove kompanije su osporili rješenje smatrajući da je nezakonito donijeto.

Jelena Lazić se prošle sedmice našla u centru medijskog rata saopštenjima dviju suprotstavljenih političkih grupacija, nastale od nekadašnje jedinstvene koalicije i partijskih drugova koje je predvodio sada pritvoreni i još uvijek aktuelni predsjednik Opštine Milo Božović. O njenom radu iznijet je niz optužbi iz suprotstavljene liste “Za budućnost Budve - Mladen Mikijelj”, koja, kako su naveli, tvrde da tim opštinskim resorom upravlja građevinski lobi blizak Jovanovićevoj političkoj grupi. Iz Jovanovićeve liste su takve optužbe nazvali nebulozama, dok je odmah stigao odgovor iz Mikijeljeve političke grupacije, koja je pozvala Specijalno državno tužilaštvo da se uključi, ali i najavila konkretne poteze.

Iako se očekivalo da se niko neće prijaviti na oglas, što bi olakšalo gradskim ocima da donesu odluku, ipak to se nije dogodilo.

Konce su pomrsile prijave Dragana Grbića i Mladena Ivanovića, dugogodišnjih službenika Sekretarijata za urbanizam, koji su pokrivali ključne funkcije u minule dvije decenije.

Grbić, koji je diplomirani arhitekta, je nekadašnji glavni urbanista, koji je tu funkciju pokrivao u vrijeme kada nije bilo funkcije glavnog gradskog arhitekte. U periodu od 2003. do 2017. radio je u tadašnjem Sekretarijatu za prostorno planiranja, te radio na poslovima pripreme i izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, preko ovjere tehničke dokumentacije, a bio je angažovan i na izradi planske dokumentacije.

Podsjećamo, Grbić je na minulim majskim lokalnim izborima bio jedan od potpisnika pisma bivših članova Opštinskog odbora Srpske narodne stranke - dr Božidar Bojović iz koje je nastala Nova srpska demokratija, koji su tada dali podršku izbornoj listi “Budva naš grad” koju predvodio Nikola Jovanović.

Svakako iznenađenje je kandidatura Mladena Ivanovića, diplomiranog arhitekte, koji je u Sekretarijatu za urbanizam zaposlen već 16 godina, te je pokrivao razne funkcije.

I Ivanović je nekada bio glavni urbanista, ali je u ljeto 2020. bio imenovan za glavnog gradskog arhitektu u vrijeme kada je gradom upravljao Nikola Divanović iz redova DPS-a.

Divanović je tada imenovao Ivanovića, pozivajući se na rješenje upravne inspekcije koja je krajem aprila 2020. utvrdila da je bivši gradonačelnik Budve Marko Carević imenovao nezakonito Vladana Stevovića za v.d. glavnog gradskog arhitekte, razriješivši sa te funkcije glavnu gradsku arhitekticu Anu Samardžić. Samardžić je tada zatražila inspekcijski nadzor, koji je utvrdio da je nezakonito smijenjena.

Carević je nakon izbora 2020. odmah smijenio Mladena Ivanovića i ponovo postavio Stevovića. I za to imenovanje, odnosno smjenu Ivanovića, upravna inspekcija je utvrdila nepravilnosti, te čak zabranila Stevoviću da potpisuje dokumenta.

Sudska provjera i pisani rad
Sekretarijat za lokalnu samoupravu uputio je dopis sudu da li se protiv nekog od kandidata vodi krivični postupak.

“Provjera kompetencija, znanja i sposobnosti podrazumijeva izradu pisanog rada koji sadrži sagledavanje prioriteta i predloga unapređenja procesa rada, odnosno stanja oblasti rada za koju se kandidat imenuje, odnosno postavlja. Kandidat koji je ostvario više od 50 odsto bodova na testiranju u pisanoj formi, može pristupiti strukturiranom intervjuu”, piše u oglasu.