Društvo

Rekonstruisana zgrada Muzičke akademije na Cetinju

Autor Vasilisa Grgurević

Zgrada bivšeg britanskog poslanstva, koja se koristi kao prostor Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore (UCG) na Cetinju, uspješno je rekonstruisana, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Izvor: MPNI

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, ministarka kulture i medija Tamara Vujović i rektor UCG-a Vladimir Božović, posjetili su danas Muzičku akademiju.

Iz MPNI su kazali da je posjeta organizovana s ciljem svečane primopredaje rekonstruisane zgrade Muzičke akademije, bivšeg britanskog poslanstva.

„Sanacijom krova i spoljne stolarije na zgradi bivšeg engleskog poslanstva, koja se trenutno koristi kao prostor Muzičke akademije, uspješno je realizovan projekat UCG-a pod nazivom “Izrada konzervatorskog projekta i sprovođenje mjera zaštite na kulturnom dobru bivšeg engleskog poslanstva“, Prijestonica Cetinje“, kaže se u saopštenju.

Jakšić Stojanović je kazala da je zadovoljna napretkom i uspjesima koje ta visokoškolska ustanova postiže, ističući da je važna uloga koju obrazovne institucije poput te imaju u formiranju budućih generacija umjetnika.

Ona je naglasila da je važna sinergija između obrazovanja i kulture i zahvalila Božoviću na dosadašnjoj uspješnoj saradnji.

„Obrazovanje i kultura su dva neraskidivo povezana segmenta našeg društva. Ne možemo govoriti o napretku obrazovanja bez istovremenog razvoja kulturne svijesti“, istakla je Jakšić Stojanović.

Kako je rekla, kroz saradnju između MPNI i Ministarstva kulture i medija, trude se da stvore cjelokupan pristup obrazovanju koji uvažava i promoviše kulturne vrijednosti.

Jakšić Stojanović je poručila da će MPNI nastaviti da podržava sve inicijative koje doprinose razvoju kulture i obrazovanja u Crnoj Gori, s posebnim fokusom na umjetničko obrazovanje koje predstavlja temelj za očuvanje i promociju crnogorskog identiteta na međunarodnoj sceni.

Vujović je kazala da postoji simbioza između kulture i da je ovaj projekat primjer za to, jer je je Programom zaštite, koji je raspisalo Ministarstvo kulture za prošlu godinu oprijedeljeno 100 hiljada EUR za obnovu i rekonstrukciju objekta engleskog poslanstva, koju koristi Muzička akademija.

“Kroz Program zaštite, smo za ovu godinu predvidjeli rekonstrukciju i radove na Srednjoj muzičkoj školi u Podgorici i na zgradi Pomorskog fakulteta u Kotoru“, rekla je Vujović.

Ona je istakla da kultura i obrazovanje treba da budu sistemski i strateški povezane kroz jedan institucionalni okvir na kojem će raditi oba ministarstva.

„Kroz kurikulume, ali i kroz ono što rade ustanove kulture, moramo da učimo djecu da žive sa kulturom i umjetnošću, jer je kulturno izražavanje i osvješćivanje Evropska unija prepoznala kao ključne kompetencije za održivi razvoj i uopšte za život u 21. vijeku”, rekla je Vujović.

Ona je dodala da će Ministarstvo kulture nastaviti da finansira studijski program za konzervatore na Akademiji, gdje će biti edukovane nove generacije konzervatora.

“Kroz program zaštite Ministarstva kulture rekonstruiš u se kulturna dobra i tu treba sa posebnom pažnjom i posebnim znanjima pristupati radovima- zato će Ministarstvo kulture za studijski program za naše nove diplomirane konzervatore opredijeliti određena sredstva da se školuju na našoj Akademiji”, kazala je Vujović.

Božović je zahvalio na konstinuiranoj podršci MPNI i Ministarstva kulture i medija UCG-U.

On je kazao da su projekti, kao što je rekosntrukcija Muzičke akademije, značajni u očuvanju kulturnog nasljeđa i unapređenju infrastrukture visokoškolskih ustanova.

„Ovaj projekat je samo jedan od mnogih infrastrukturnih projekata koji su započeti, završeni ili su u toku, tokom ovog perioda. Univerzitet Crne Gore posvećen je stvaranju optimalnih uslova za obrazovanje i rad naših studenata, uz očuvanje i promociju kulturnih vrijednosti“, rekao je Božović.

Navodi se da je projekat koji je dobio najveći dio sredstava na prošlogodišnjem konkursu za Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija realizovan u saradnji sa Centrom za konzervaciju i arheologiju.

Dekanica Muzičke akademije Tatjana Krkeljić kazala je da je prepoznata urgentna potreba da se zdanje staro gotovo 150 godina sačuva i očuva.

„Renoviran je krov, renovirana je stolarija, renovirane su prostorije i obezbijeđeno je da ovaj prostor bude još kvalitetniji, još bolji, ljepši, najprije za nastavu a onda da to ostavimo sljedećim generacijama, jer se, moram reći, nadamo izgradnji zgrade Muzičke akademije jer smo četrdeset pet godina podstanari“, naglasila je Krkeljić.

Zajedničkim naporima dva ministarstva, Univerziteta i Centra za konzervaciju i arheologiju, prema riječima direktora Željka Kalezića, dat je značajan doprinos zaštiti i očuvanju kulturne baštine Prijestonice.

„Ovaj objekat je inače jedan od najznačajnijih kulturnih spomenika na samom Cetinju i mi smo uložili veliki napor i trud da ga dovedemo u funkciju dugi niz godina“, kazao je Kalezić.

Kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za obnovu ovog značajnog kulturnog prostora opredijeljeno je 100 hiljada EUR.