Društvo

ČISTOĆA PODGORICA: RIJEŠITI PROBLEM KONTEJNERA U CITY KVARTU

Autor Vasilisa Grgurević

Imajući u vidu da problem sa odlaganjem otpada u City kvartu i dalje traje, iz podgoričke Čistoće ponovo su zamolili stanovnike ovog dijela grada da pokažu razumijevanje kako bi svi, u zajedničkom interesu, prevazišli trenutnu situaciju.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Iz gradskog preduzeća su takođe pozvali vlasnike kompanija koje su investitori zgrada i vlasnici zemljišta na kojima se one nalaze da postanu dio rješenja.

"Kako smo nedavno i informisali javnost, bili smo zatečeni saznanjem o rušenju kontejnerske lokacije u City kvartu. Čistoća već neko vrijeme pokušava da bude dio rješenja na način što smo pokušavali da pronađemo alternativnu lokaciju, ali je zbog neispunjenosti saobraćajno tehničkih uslova, kao i nedostatka javne površine na ovom prostoru, bilo nemoguće naći novu lokaciju.

Takođe, bitno je ponoviti da su se kontejneri nalazili na privatnom posjedu, a nišu je izgradio investitor, dok je Čistoća u okviru svojih nadležnosti redovno vršila odvoz otpada iz postavljenih posuda. O namjeri rušenja i uklanjanja dvije kontejnerske lokacije, ponavljamo, nijesmo bili obaviješteni, a odmah po saznanju smo o istom obavijestili Upravu za inspekcijske poslove", navodi se u saopštenju Čistoće.

Iz gradskog preduzeća su kazali da pokušavaju da pronađu alternativnu lokaciju za kontejnere, a da do tada mještani tog dijela City kvarta mogu odlagati otpad u obližnjim kontejnerima koji se nalaze na javnoj površini. Pozivajući na saradnju sa kompanijama koje su vlasnici zemljišta na kojima se nalaze zgrade koje imaju problem sa odlaganjem smeća, iz Čistoće su istakli da trenutno stanje nije ni njima u interesu, budući da je posljedica to što se na mjestu gdje su bili kontejneri, ali i u okolini, stvaraju "divlje" deponije koje njihovi zaposleni uklanjaju.

"Ovo ističemo iz razloga što Čistoća nema obavezu čišćenja navedenih prostora koji su u privatnom vlasništvu, ali ni mogućnosti da ekipe tokom dana ‘dežuraju’ u City kvartu kako bi sakupljali otpad sa raznih mjesta gdje ga građani trenutno ostavljaju.

Međutim, sve vrijeme trajanja pomenute situacije, bez obzira na nemanje obaveze, angažujemo ekipe jer ipak želimo da damo svoj doprinos rješenju problema, očekujući u narednom periodu da isto pokažu i sami investitori, ali i stanari tj. etažni vlasnici koji će doprinijeti komunalnom redu i, uvažavajući trenutne okolnosti, informisati i animirati komšije da do pronalaska konačnog rješenja otpad nose do najbližih kontejnera", zaključuje se u saopštenju.