Društvo

MANS: ASK i dalje bez odluke o imovini sudija i tužilaca

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

Kako su rekli, jačanje povjerenja u pravosuđe i izgradnja integriteta sudskih i tužilačkih organa nijesu mogući bez javnih i istinitih podataka o imovini sudija i tužilaca, ali i sa njima povezanih osoba.

Izvor: MANS

Dosadašnji doprinos Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) povećanju odgovornosti i integriteta nosilaca pravosudnih funkcija je zanemarljiv, a za većinu prijavljenih slučajeva je istekao zakonski rok u kome je Agencija morala donijeti odluku, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz MANS-a su kazali da ASK već tri mjeseca ne postupa po zahtjevu te nevladine organizacije za pokretanje postupka protiv sudija Višeg suda u Podgorici, Sanje Čakanović i Vesne Kovačević, sudije Ustavnog suda Faruka Resulbegovića i sutkinje Vrhovnog suda u penziji Hasnije Simonović.

“Koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama, MANS je došao do više dokumenata koji otvaraju sumnju da su pobrojane sudije propustile da u roku prijave promjene svog imovinskog stanja, a sve nakon što su kupili i/ili prodali određenu imovinu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da ASK kasni sa donošenjem odluka i u predmetima državnih tužilaca Andrijane Nastić, Veljka Rutovića i Vesne Jovićević (u penziji), ali i sudija Zorana Radovića i penzionisanog Rama Strikovića, zbog iste sumnje da su krili promjene u svojoj imovini ili je uopšte nijesu prijavljivali.

“Od novog menadžmenta Agencije javnost sa pravom očekuje zakonito postupanje, ali i zauzimanje drugačijeg kursa u procesuiranju nezakonitog bogaćenja i sukoba interesa javnih funkcionera”, istakli su iz MANS-a.

Kako su rekli, jačanje povjerenja u pravosuđe i izgradnja integriteta sudskih i tužilačkih organa nijesu mogući bez javnih i istinitih podataka o imovini sudija i tužilaca, ali i sa njima povezanih osoba.

“Sve do nedavno Agencija je zauzimala stav po kom prodaja ili kupovina imovine ne predstavljaju promjenu iste veću od pet hiljada EUR koja iziskuje da se to mora prijaviti u okviru zasebnog izvještaja o imovini”, kazali su iz MANS-a.

Oni su dodali da je bivša direktorica ASK-a Jelena Perović te transakcije tumačila kao prelazak imovine iz „nepokretne u pokretnu“ ili obratno.

“To je upravo praksa koja je i ohrabrivala javne funkcionere da od ASK-a, a samim tim i javnosti, kriju uvećanje ili umanjenje imovine, odnosno stečen novac od prodaje”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se u grupi pobrojanih slučajeva za koje se očekuje razrješenje nalaze i predmeti u vezi sa promjenama u imovini bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Iz MANS-a su naveli da je u junu Komisija za etički kodeks sudija Sudskog savjeta odlučila da disciplinskom tužiocu podnese predloge za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sutkinja Kovaćević i Čakanović, kao i Zorana Radovića, svih iz Višeg suda u Podgorici, jer nijesu u roku ili uopšte prijavili promjene u imovini.

“Radi se o istim propustima koje je MANS, uz dokumentaciju, osim Sudskom savjetu prijavio i ASK-u”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da će MANS, u okviru projekta „Odgovorno pravosuđe za osnaženu vladavinu prava u Crnoj Gori“, nastaviti da sve uočene nezakonitosti, sumnje i otvorena pitanja u vezi sa imovinom sudija i tužilaca i sa njima povezanih osoba prijavljuje nadležnim organima i o tome obavještava javnost.

Taj projekat sprovodi se uz podršku Evropske unije.

“Samo nezavisno, nepristrasno i objektivno pravosuđe, lišeno uticaja i sumnje u integritet i porijeklo imovine nosilaca pravosudnih funkcija, može garantovati uspostavljanje vladavine prava u državi koja nosi ozbiljan teret tranzicione pljačke i upliva organizovanog kriminala i visoke korupcije u sve pore društva”, poručuje se u saopštenju.