Društvo

KCCG: PROBLEMU SUICIDA SE NE PRISTUPA DOVOLJNO ODGOVORNO

Autor Anđela Vukčević

Ističu da svako samoubistvo ima dalekosežne društvene, emocionalne i ekonomske posljedice i duboko pogađa, kako pojedince, tako i njegove zajednice.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Poražavajući broj života izgubljenih od suicida u Crnoj Gori govori u prilog tome da problem suicida u našoj državi još uvijek nije prepoznat od strane donosilaca odluka i kreatora zdravstvenih i socijalnih politika, i da mu ne pristupamo dovoljno posvećeno, odlučno i odgovorno, saopštio je Klinički centar Crne Gore, povodom 10. septembra - Svjetskog dana prevencije samoubistava.

Kazali su da je stopa suicida u Crnoj Gori, prema podacima koje imamo od Svjetske zdravstvene organizacije, u vrhu evropske ljestvice i duplo veća od evropskog prosjeka.

Ističu da je suicid i dalje veliki javnozdravstveni izazov, sa više od 700.000 smrtnih slučajeva svake godine širom svijeta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svakih 40 sekundi jedna osoba na svijetu završi život suicidom, a svakih 11 minuta ta osoba je adolescent.

"Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prevencije samoubistava koji se obilježava 10. septembra, ali i tema za naredne tri godine je 'Promjenimo narativ o samoubistvu'. Promjenu narativa ove godine počinjemo pozivom na akciju, te je slogan 'Započnimo razgovor'. Ova tema ima za cilj podizanje svijesnosti o važnosti smanjenja stigme i rušenja tabua u kontekstu mentalnog zdravlja, kako bismo mogli da podstaknemo otvorene razgovore o ovom gorućem problemu, što je prvi korak ka bilo kakvom napretku u prevenciji samoubistava. Promjena narativa o samoubistvu znači transformaciju načina na koji percipiramo ovo složeno pitanje i prelazak sa tradicionalne kulture ćutnje i stigme na kulturu otvorenosti, razumijevanja i podrške", navodi KCCG.

Ističu da svako samoubistvo ima dalekosežne društvene, emocionalne i ekonomske posljedice i duboko pogađa, kako pojedince, tako i njegove zajednice.

"Prevencija suicida, a što podrazumijeva i kreiranje strategije za prevenciju suicida, mora biti postavljena kao prioritet, a da bi mjere spriječavanja ovog kompleksnog fenomena bile efikasne, one moraju uključivati saradnju brojnih društvenih sektora. Krajnje je vrijeme da svi, kao pojedinci, zajednice, institucije i Vlada, promijenimo narativ i započnemo razgovor o problemu suicida i mentalnom zdravlju", zaključuje se u saopštenju.