Društvo

PRIHODI RTCG IZNOSE 21.1 MILION! Polovina lokalnih javnih emitera u 2023. godini poslovalo sa negativnim rezultatom

Autor Anđela Vukčević

Više od polovine lokalnih javnih emitera u 2023. godini je poslovalo sa negativnim rezultatom.

Izvor: MONDO/Mia Stanković

Ukupno ostvareni prihodi javnih emitera u Crnoj Gori u 2023. godini su iznosili 28.099.299 eura. Od navedenog iznosa 75 odsto, odnosno 21.109.182 eura se odnosi na ukupne prihode nacionalnog javnog emitera Radio-televizije Crne Gore, dok se preostali iznos od 6.990.117 eura odnosi na ukupne prihode lokalnih javnih emitera. Agencija za audiovizuelne medijske usluge (AMU) je saopštila da su to neki od podataka njihove Analize ekonomskog položaja javnih emitera u Crnoj Gori.

Analiza obuhvata uporedne podatke o finansijskim i drugim pokazateljima za period od četiri godine – od 2020. do 2023. i to: prihode od prodaje, ostale prihode iz poslovanja, ukupne prihode, ukupne rashode, neto rezultat, broj zaposlenih. Prikazan je i pregled budžetiranih sredstava za lokalne javne emitere od strane lokalnih samouprava, kao i njihovi prihodi od djelatnosti. Analiza sadrži i podatke iz Godišnjih izvještaja o transparentnosti finansiranja medija iz javnih prihoda za 2022. i 2023. koje je objavilo Ministarstvo kulture i medija, saopštio je Damir Nikočević.

Više od polovine lokalnih javnih emitera u 2023. godini je poslovalo sa negativnim rezultatom. Sa pozitivnim rezultatom 2023. su završili Radio i Televizija Nikšić, Radio Televizija Pljevlja i Radio Televizija Ulcinj.

Lokalni javni emiteri sa najvećim negativnim rezultatom u 2023. su bili Radio Berane i Radio i Televizija Rožaje. Najveći budžet u odnosu na broj stanovnika imali su Radio Televizija Budva i Radio Andrijevica, dok su najmanje budžete po stanovniku imali Radio Bar, Radio Bijelo Polje i Radio Danilovgrad.

Kada je riječ o ukupnim prihodima lokalnih javnih emitera, u 2023. godini, bilježi se pad za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 152.465 eura. U 2022. i 2021. zabilježen je porast ukupnih prihoda koji je na nivou jedne godine iznosio približno 1,5 miliona eura. Na drugoj strani, ukupni rashodi u 2023. su bili na nivou 26.671.275 eura, od kojih se 73 odsto odnosilo na RTCG, dok se preostali iznos od 7.144.761 eura odnosio na ukupne rashode lokalnih javnih emitera.

Posmatrajući ukupne rashode javnih emitera za period od 2020. do 2023, uočava se konstantan rast u odnosu na prethodne godine, ističe Nikočević.

Za period od 2020. do 2023. godine, kod tih medija bilježi se porast zaposlenih. Tokom 2021. broj zaposlenih je porastao za 107, dok u 2022. bilježi pad broja zaposlenih za 21. Javni emiteri su u 2023. imali porast broja zaposlenih za 16.

U saopštenju se navodi da kontinuitet pozitivnog poslovanja predstavlja veliki izazov za lokalne javne emitere i njihove zaposlene. Implementacija zakonskog okvira biće prilika da se obezbijedi veća stabilnost i značajniji prihodi, a time im i omogući poboljšanje usluga koje pružaju građanima, kaže Nikočević.

"Podaci za analizu su prikupljani u periodu od aprila do juna 2024. godine, a korišteni su sljedeći izvori: veb sajt Uprave prihoda i carina Crne Gore https://eprijava.tax.gov.me/TaxisPortal; veb sajt Vlade Crne Gore www.gov.me; veb sajt www.boniteti.me; finansijska dokumentacija dostavljena od strane javnih emitera u svrhu obračuna godišnje naknade za emitovanje, koja se nalazi u posjedu Agencije; odluke o budžetima lokalnih javnih samouprava koje su objavljene na Katalogu propisa; odobrenja za emitovanje javnih emitera, sa izmjenama. Prilikom izrade ove analize, na snazi su bili Zakon o elektronskim medijima, Zakon o medijima i Zakon o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.