Društvo

Tender ili katanac - hoće li u Pljevljima biti zatvorena gradska kotlarnica

Autor Teodora Orlandić Izvor Vijesti

Petnaestog septembra ističe rok do kada pljevaljsko opštinsko preduzeće Grijanje treba da preduzme odgovarajuće tehničke mjere kako bi se smanjilo zagađenje koje se emituje iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici, jer će u suprotnom ekološka inspekcija zabraniti njen rad

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

To se navodi u odgovoru koji je ekološki inspektor Velibor Kljajević prije par mjeseci dostavio Marku Dajoviću, jednom od stanara zgrade u Skerlićevoj ulici u kojoj je smještena gradska toplana. Stanari su tražili o ekološkog inspektora da se kotlarnica zbog velikog zagađenja, koje emituje, izmjesti na drugu lokaciju, prenose Vijesti.

“Ekološka inspekcija je već po prethodnoj podnijetim inicijativama vršila inspekcijski nadzor u kotlarnici i naložila mjere u cilju otklanjanja nepravilnosti, Naime, ekološka inspekcija je donijela rješenje kojim je naloženo d.o.o. Grijanje da preduzme odgovarajuće tehničke mjere na postrojenju kotlarnice u Skerlićevoj ulici u cilju smanjenja opasnih i zagađujućih materija i nakon toga izvrši nova mjerenja i ista dostavi ekološkoj inspekciji na uvid kao i rješenje kojim se nalaže da od Agencije za zaštitu životne sredine pribavi dozvolu o dozvoljenim emisijama zagađujućih materija u vazduhu za obavljanje djelatnosti proizvodnje i isporuke toplotne energije. Za oba rješenja za preduzimanje mjera ostavljen je rok 15. 9. 2024. Ako se ne postupi po naloženim mjerama, ekološka inspekcija će zabraniti rad pomenute kotlarnice”, navodi se u odgovoru ekološkog inspektora Velibora Kljajevića.

Iz kotlarnice u Skerlićevoj, koja je označena kao jedan od najvećih zagađivača vazduha u Pljevljima, zagrijavaju se stanovi i poslovni prostori u centru grada.

Direktor Grijanja Vlade Tošić Vijestima je kazao je da su shodno zaključenom ugovoru između Uprave za kapitalne projekte i Opštine Pljevlja o realizaciji programa sprovođenje mjera smanjenja zagađenja i toplifikacije Pljevalja, raspisali tender za adaptaciju sistema otprašivanja dimnih gasova, odnosno zamjena multiciklona i centrifugalnih ventilatora, čime bi se poboljšao proces sagorijevanja, a samim tim i smanjiti zagađujuće - praškaste materije, pišu Vijesti.

“Tender se završava 12. septembra tako da se nadam da ćemo do početka grejne sezone uspjeti da završimo ugradnju istih. Prilikom razgovora stručna lica su nam predložila i ugradnju vrećastog filtera van kotlarnice. Za ugradnju filtera postoje opredjeljena sredstva, ali jedini problem predstavljaju rokovi za dobijanje građevinske dozvole i elaborata o zaštiti životne sredine jer se opredjeljena sredstva moraju utrošiti do kraja decembra 2024. godine. Ugradnjom vrećastog filtera bi bio riješen dugogodišnji problem Kotlarnice u Skerlićevoj ulici”, kazao je Tošić.

Dajević smatra da će odgovorni u Grijanju ući u zonu krivične odgovornosti ako nastave da rade, a inspekcija im zabrani rad.

Tvrdi i da nikad nisu mogli ni da dobiju dozvolu o emisijama i upotrebnu dozvolu, te da je cio rad kotlarnice neregularan.

“Imaće i tužbe od nas kojim ćemo tražiti velike odštete. Oni se nisu ni udostojili da se obrate javnosti povodom svega toga”, rekao je Dajević.

Stanari zgrade u Skerlićevoj su u aprilu predali predsjedniku opštine Pljevlja Dariju Vranešu peticiju kojom traže da se do 1. septembra izmjesti gradska kotlarnica, a osim Vranešu peticija su poslali i predsjednicima države i Vlade Crne Gore, Ministarstvu energetike i rudarstva i kancelariji Evropske unije u Crnoj Gori.

U obrazloženju su naveli da su izloženi prekomjernom zagađenju iz niskog dimnjaka kotlarnice, koji je prizidan uz zgradu, te da je ugroženo zdravlje stanara, posebno djece.

Ističu i da kotlarnica ne ugrožava samo njih već i cio centar grada s obzirom na to da se u njoj godišnje, tokom grejne sezone, izloži oko dvije hiljade tona uglja.

Dajević je Vijestima kazao da stanari ostaju i dalje pri zahtjevu da se kotlarnica izmjesti ili ugasi.

“Nudili su nam da potpišemo saglasnost da ulože 200.000 eura i naprave novi dimnjak i multiciklone, ali smo odbili. Sa druge strane ovo grijanje je neisplativo, jer je pet puta jeftinije grijanje na klime. Za stan od 70 metara kvadratnih po novim cijenama treba oko hiljadu eura po sezoni, s tim što je loš kvalitet grijanja, a na klime od 200 do 250 eura po sezoni”, rekao je Dajević.

Kaže da korisnicima Grijanje ne dozvoljavaju da se isključe sa mreže i pređu na druge vidove grijanja.

“Neki korisnici u drugim zgradama predavali su zahtjev za isključenje sa mreže, ali su ih odbili”, kazao je Dajević.

Kotlarnica u Skerlićevoj ulici jedan je od najvećih zagađivača vazduha u gradu, a stanari okolnih zgrada više puta su najavljivali podnošenje tužbu protiv Opštine i preduzeća “Grijanje”, ukoliko ne riješe problem enormnog zagađenja.

Iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici zagrijeva se oko 350 stanova i veći broj poslovnih prostora u centru grada, za šta se, za 16 sati rada, dnevno troši oko 11,5 tona uglja.

Sagorijevanje ogromne količine uglja dovodi do enormnog zagađenja vazduha, a pojedine vrijednosti su i 27 puta veće od dozvoljenih, što je konstatovao Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI) u svojim ranijim ispitivanjima.