Društvo

DVA NOVA SLUČAJA MORBILA! Broj ukupno registrovanih slučajeva u državi porastao na 25

Autor Anđela Vukčević

Od dva novoregistrovana slučaja, jedan je registovan u Beranama, a drugi u Tuzima.

Izvor: MONDO/ Anđela Vukčević

Od 3. do 9. septembra u Crnoj Gori registrovana su dva nova slučaja obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u državi porastao na 25, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Od dva novoregistrovana slučaja, jedan je registovan u Beranama, a drugi u Tuzima.

"Slučaj obolijevanja u Tuzima je epidemiološki povezan za prethodno registrovanim slučajem u Podgorici, što dokazuje da je došlo do prelivanja obolijevanja među opštinama, i da se epidemiološka situacija usložnjava", navodi se u saopštenju.

"Epidemiološka službe Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Berane preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti (epidemiološko istraživanje, predlog za vakcinaciju neimunizovanih, postekspoziciona vakcinacija kontakata i druge protivepidemijske mjere). Novoregistrovani slučaj iz Berana nije epidemiološki povezan sa prethodnim slučajevima. Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni (na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa - prisustva specifičnih antitijela na morbile)", kazali su iz IJZ.

Istakli su da sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila dodatno raste.

"IJZCG u kontinuitetu poziva roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju (koje određeni domovi zdravlja organizuju vikendom), da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...)", naveli su.

Poručili su da je vakcinacija najbolja zaštita od morbila.

"Vakcina je bezbjedna i djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine. Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine, pri čemu u redovnim okolnostima prvu dozu treba dati što prije nakon navršenih godinu dana života, a drugu prilikom sistematskih pregleda pred polazak u školu", dodali su.

"Nadležne higijensko-epidemiološke službe (HES) u određenim opštinama mogu dati preporuku da djeca minimum mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine (bez čekanja sistematskog pregleda pri polasku u školu). Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, može se preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od 6 do 12 mjeseci. Osobama koje nisu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje se putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja u zemlji i inostranstvu. Više informacija o morbilima, preporukama i obuhvatima vakcinacijom možete pronaći na: www.ijzcg.me/morbili", zaključuje se u saopštenju.