Društvo

MPNI: Krivične prijave protiv test-administratorki, omogućile da kandidati prepisuju

Autor Milica Mrvaljević

Javna ustanova (JU) Ispitni centar Crne Gore podnio je krivičnu prijavu protiv D.S, glavne test-administratorke i L.V, test-administratorke

Izvor: kurir profimedia

Javna ustanova (JU) Ispitni centar Crne Gore podnio je krivičnu prijavu protiv D.S, glavne test-administratorke i L.V, test-administratorke za potrebe realizacije polaganja stručnog ispita za predmet Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost u avgustovskom ispitnom roku, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

"Prijava je podnijeta zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično djelo - nesavjestan rad u službi, iz člana 417, stav 3, u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, na način što su kao službena lica, D.S. kao glavni test-administrator i L.V. kao test-administrator, tokom realizacije polaganja stručnog ispita za predmet Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, održanog dana 13.8.2024. godine, povrijedile odredbu člana 19, stav 5, Pravilnika o načinu i postupku polaganja stručnog ispita za učenike koji nastavljaju obrazovanje, te uz propuštanje dužnog nadzora u postupku obezbjeđivanja poštovanja pravila ispita u ispitnoj prostoriji, omogućile da kandidati preduzimaju nedozvoljene radnje narušavanja reda na ispitu iz člana 26a, stav 1, alineje 6 i 7 Pravilnika, odnosno - da prepisuju i omogućavaju prepisivanje odgovora na ispitna pitanja, a da nijesu takvo ponašanje prijavile, niti preduzele bilo kakve radnje za sprječavanje narušavanja reda", ističe se u saopštenju.

Iz MPNI su dodali da D. S. kao glavni test-administrator nije predložila udaljenje kandidata sa ispita, svjesna da takvo postupanje za posljedicu može imati težu povredu prava, odnosno povredu zakonitosti procedure eksterne provjere znanja i gubitak prava polaganja ispita u odnosu na kandidate na predmetnom ispitu u posljednjem, avgustovskom roku, što kako su kazali onemogućava nastavak obrazovanja istih, a koja posljedica je i nastupila.

"Od prijavljenih devet kandidata, ispitu je pristupilo njih sedam, pri čemu su svi kandidati ispit polagali u jednoj prostoriji. Ocjenjivači Ispitnog centra su, prilikom ocjenjivanja testova, utvrdili da su navedeni kandidati prepisivali odgovore na ispitna pitanja, odnosno da su omogućili drugom kandidatu da prepiše odgovor na ispitno pitanje. Postupajući u skladu sa članom 27, stav 8 i članom 40, stav 7, Pravilnika o načinu i postupku polaganja stručnog ispita za učenike koji nastavljaju obrazovanje, ocjenjivači su kandidatima dodijelili nula (0) bodova, te se smatra da isti navedeni ispit nijesu položili, a što su ocjenjivači evidentirali i obrazložili na test–knjižici", piše u saopštenu MPNI.

Iz tog Vladinog resora su rekli da s obzirom na izloženo, Ispitni centar je procesuirao predmet nadležnim organima, na osnovu sumnje da su D.S. i L.V. učinile krivično djelo "nesavjestan rad u službi" iz člana 417, stav 3, u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, za koje je predviđena kazna zatvora do tri godine.