Društvo

MINISTARSTVA ĆUTE, EPIDEMIJA MALIH BOGINJA SE ŠIRI

Izvor Vijesti

“Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija slijedi uputstva IJZ i Ministarstva zdravlja i u skladu s njima će se ponašati”, stoji u odgovoru resora, kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović

Izvor: MONDO/Mia Stanković

Ministarstva zdravlja i prosvjete, nauke i inovacija ćute o tome na koji način će organizovati nastavu u slučaju zabrane boravka u kolektivima za nevakcinisanu djecu ili ako roditelji djece koja nisu primila MMR vakcinu poslušaju nadležne epidemiologe i odluče da ih ne šalju u vrtić i školu, pišu Vijesti.

Institut za javno zdravlje (IJZ) predlaže da u situaciji kada tri opštine bilježe epidemiju malih boginja nevakcinisana djeca ne idu kolektiv, njihovi roditelji protestuju, a dva nadležna ministarstva ne daju odgovor na pitanja u vezi s dodatnim mjerama zaštite djece od ove zarazne bolesti, načina organizacije nastave, kao ni da li razmatraju zabranu pohađanja vrtića nevakcinisanoj djeci s obzirom na to da predškolsko obrazovanje/vaspitanje po Ustavu i zakonima nije obavezno.

“Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija slijedi uputstva IJZ i Ministarstva zdravlja i u skladu s njima će se ponašati”, stoji u odgovoru resora, kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović, “Vijestima”.

Epidemija malih boginja prijavljena je u Podgorici, Budvi, a prije tri dana i u Rožajama, kada je IZJ pozvao roditelje da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive.

“Vijesti” su Ministarstvo prosvjete pitale i da li pripremaju obrazovni sistem za moguću onlajn nastavu, s obzirom na to da je epidemija već prijavljena u tri opštine.

Prema vodiču IJZ, namijenjenom za predškolske i školske ustanove, u slučaju prijave oboljelih od morbila svoj djeci koja nisu vakcinisana u skladu s uzrastom i kalendarom vakcinacije, rješenjem nadležne inspekcije može se onemogućiti pohađanje te škole i vrtića do isteka dva perioda maksimalne inkubacije. Za svu djecu iz te obrazovne ustanove koja nisu vakcinisana protiv malih boginja, kako piše u vodiču, neophodno je organizovati onlajn nastavu, prenose Vijesti.

Grupa građana juče je protestovala ispred IJZ zbog nedavnog predloga te zdravstvene ustanove Ministarstvu zdravlja da zbog epidemiološke situacije izmijeni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kako bi se ograničio boravak nevakcinisanoj djeci u vrtićima i školama ili da donese privremenu naredbu. U saopštenju IJZ se navodi da su građani protestovali zbog neadekvatne informisanosti o značaju vakcine.

“Poštujući pravo na ljudske i građanske slobode, želimo da naglasimo da je današnji protest rezultat neadekvatne informisanosti pojedinaca o bezbjednosti i značaju vakcinacije kao preventivne mjere za suzbijanje i širenje mnogih zaraznih bolesti.”

Iz te institucije su kazali da, kao odgovorni zdravstveni radnici, uvažavaju individualnu slobodu i autonomiju, ali su istakli značaj odgovornog ponašanja prema zajednici, jer vakcinacija, kako su naglasili, ne predstavlja samo pitanje ličnog izbora.

“Vakcinacijom ne štitimo samo sebe, već i lica koja zbog oslabljenog imuniteta ili nekih drugih medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisana”, rekli su iz IJZ.

Iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovorili da li će preduzimati dodatne mjere u cilju povećanja obuhvata vakcinisane djece, s obzirom na to da je epidemija morbila prijavljena u još jednoj opštini, a da je školska godina počela. Nijesu kazali ni da li razmatraju ograničenje boravka nevakcinisane djece u vrtićima, s obzirom na činjenicu da predškolsko obrazovanje/vaspitanje po Ustavu i zakonima nije obavezno, pišu Vijesti.

Djeca se u vrtiće upisuju uz potvrdu izabranog pedijatra koji u tom dokumentu, u slučaju da dijete nije primilo MMR vakcinu, navodi da nije vakcinisano i da je u procesu vakcinacije.

Iz Ministarstva zdravlja podsjetili su na raniji stav da će restriktivnije mjere usvajati samo ako pozitivne mjere čiji je cilj povećanje obuhvata vakcinisane djece ne daju rezultate.