Društvo

NADZORNI ORGANI CRNE GORE, SRBIJE I BIH ĆE ZAJEDNIČKI NASTUPATI PREMI IKSU I METI, CILJ ZAŠTITA LIČNIH PODATAKA

Izvor Vijesti

Ispred Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore sastanku su prisustvovali članovi Savjeta Muhamed Đokaj i Zoran Vujičić i direktor Agencije Čedomir Mitrović.

Izvor: AZLP

Kompanija Meta i platforma Iks (X) započele su obradu ličnih podataka u svrhu razvoja vještačke inteligencije bez prethodnog obavještavanja korisnika njihovih usluga u državama Zapadnog Balkana koje nisu članice Evropske unije, a nisu ni odredile svog predstavnika za obradu ličnih podataka u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, prenose Vijesti.

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama je saopštila da su to, na sastanku 4. septembra u Sarajevu, konstatovali predstavnici nezavisnih nadzornih organa koji se bave zaštitom ličnih podataka u regionu Zapadnog Balkana i to: povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije, Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore i Agencija za zaštitu ličnih podatka u Bosni i Hercegovini, a povodom promjene politika privatnosti Mete i Iksa u odnosu na obradu ličnih podataka u svrhu razvoja vještačke inteligencije.

"U cilju ostvarivanja prava na zaštitu ličnih podataka građana, predstavnici nezavisnih nadzornih organa sve tri države saglasni su da zajednički nastupaju prema navedenim kompanijama te da u tom cilju koordiniraju sve aktivnosti koje preduzimaju u ovim slučajevima. Ova inicijativa će biti otvorena za sve druge nezavisne nadzorne organe Zapadnog Balkana i zemlje Istočnog partnerstva", navodi se u saopštenju.

Predstavnici sva tri nezavisna nadzorna organa će se, dodaju, zajednički obratiti Evropskom odboru za zaštitu podataka (EDPB) i Komisiji za zaštitu ličnih podataka Republike Irske (Data Protection Commission) kao nadležnim organima za postupanje prema tim kompanijama u EU, pišu Vijesti.

"Radi što efikasnije koordinacije ostvarivanja ciljeva inicijative, predstavnici sva tri nezavisna nadzorna organa su saglasni da direktoru Agencije za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine, dr Dragoljubu Reljiću, bude povjerena ova koordinacija", zaključuje se u saopštenju.

Ispred Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore sastanku su prisustvovali članovi Savjeta Muhamed Đokaj i Zoran Vujičić i direktor Agencije Čedomir Mitrović.