Društvo

KOLEKTOR U DONJOJ LASTVI I SELJANOVU RADIĆE SE PONOVO

Autor Vasilisa Grgurević

Direkcija za investicije Opštine Tivat podnijela je zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Jadranskoj obali.

Pogled sa Lovćena
Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

“Uvid u dokumentaciju potrebnu za odlučivanje javnosti je omogućen do 9. septembra. Riječ je o posljednjim pripremama za početak izvođenja radova koji se finansiraju sredstvima kredita njemačke KfW banke. Na međunarodnom tenderu je kao najpovoljniji ponuđač za Fazu V-2 u Tivtu izabrana građevinska kompanija ‘Jedinstvo’ iz Užica koja će uskoro početi da izvodi obimne radove na izgradnji nove vodovodne i kanalizacione mreže u tom dijelu opštine Tivat, ukupne vrijednosti 28,5 miliona eura. Donja Lastva trenutno nema kanalizacionu mrežu, dok je ona u Seljanovu izgrađena posljednjih godina. Glavni projekat za kanalizacionu mrežu u Donjoj Lastvi je izrađen tokom perioda između 2004. i 2007. godine, ali nikada nije realizovan, zbog čega je revidovan i ažuriran. Novoprojektovana sekundarna i tercijarna kanalizaciona mreža će biti povezana na djelimično već izgrađen glavni kanalizacioni kolektor preko pumpne stanice na obali u blizini parka Ivovića, ili gravitacionim putem za djelove naselja iznad kolektora. Glavni kanalizacioni kolektor će otpadne vode dalje sprovesti do ranije izgrađene gradske kanalizacione mreže Tivta, a odnosno preko njenog glavnog kolektora, dalje do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini”, navodi se u dokumentaciji.

U zahtjevu se navodi i da je “prilikom izrade Glavnog projekta proširenja kanalizacione mreže u Donjoj Lastvi, suprotno tadašnjim saznanjima, utvrđeno da je glavni kolektor u velikoj mjeri nekompletan u odnosu na tada dostavljene crteže izvedenog stanja”.

“Glavni kolektor je u funkciji samo od šahta R42 pa nadalje. Glavni kolektor nije projektovan duž obale, već na nadmorskoj visini od približno 20 do 25 metara, kako bi se omogućilo gravitaciono odvođenje. Iz tog razloga kolektor prelazi uglavnom preko privatnih parcela i samo manjim dijelom preko javnog zemljišta”, piše u dokumentaciji.

Manjkavi novi glavni kolektor u Donjoj Lastvi prije nekoliko godina gradila je podgorička firma “Civil Enginner” i ostavila ga u nekompletnom ili prilično devastiranom stanju. Zbog toga će se sada, pored ostalog, na trasi kolektora na tridesetak katastarskih parcela u Donjoj Lastvi i na Seljanovu obaviti novi radovi kojima će taj glavni cjevovod za otpadne vode rekonstruisati, odnosno zamijeniti postojeći njegovi djelovi u ukupnoj dužini od 240 metara, te biti izgrađeni novi djelovi u ukupnoj dužini od 320 metara.

Samo ovaj manji dio poslova na predstojećoj izgradnji kanalizacione mreže u Donjoj Lastvi koštaće 403.000 eura, a obaviće ga građevinska kompanija “Jednistvo”. Opština je, inače, za izgradnju aktuelnog glavnog kolektora u Donjoj Lastvi 2017. godine bivšem izvođaču, podgoričkoj firmi “Civil Engineer”, već za to isplatila oko 210.000 eura.

Opština u saradnji s Mjesnom zajednicom Lastva trenutno sprovodi i obimnu administrativnu proceduru prikupljanja saglasnosti mještana tog naselja za službenost prolaza kompletne nove vodovodne i kanalizacione infrastrukture kroz njihova imanja.

Glavne trase nove infrastrukture ići će kroz trup Jadranske magistrale na potezu od Pijavice do Bašića, odnosno lokalnim putem preko Obale Filipa Miloševića. Širina rovova u koji će se polagati nove vodovodne i kanalizacione cijevi iznosiće od 0,6 do 1,7 metara, a računa se da će radovi koji će se izvoditi fazno, zbog potrebe da se obezbijedi prihvatljivo novo funkcionisanje saobraćajne infrastrukture, vjerovatno trajati dvije godine.