Društvo

UCG TRAŽI OD VLADE VIŠE OD 42 MILIONA EURA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Univerzitet Crne Gore (UCG) tražiće od Vlade da im za 2025. godinu obezbijedi budžet od gotovo 42,6 miliona eura.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Tu odluku donio je Upravni odbor UCG krajem avgusta.

“Zahtjev se dostavlja Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacije, kao i Ministarstvu finansija u propisanoj formi. Sastavni dio ove odluke čini Predlog rektora od 29. 7. 2024. godine i Mišljenje Odbora za finansije od 29. 7. 2024. godine”, stoji u odluci Upravnog odbora, koju potpisuje predsjednica Rajka Glušica, kako prenose Vijesti.

Državna ustanova visokog obrazovanja raspolaže ove godine sa 35,8 miliona eura, a ranije su upozoravali na to da je iznos opredijeljen iz državne kase značajno manji u odnosu na potrebe.

Najveći dio budžeta, objašnjeno je početkom 2024. sa UCG, namijenjen je za isplatu zarada zaposlenima.

“Cifra od 42 miliona realna je slika troškova s obzirom na to da je došlo do povećanja plata neakademskog osoblja, ali i da se očekuje da će zarade još rasti zbog programa Evropa sad 2”, kazali su “Vijestima” sa UCG.

Prema njihovim riječima, do sada su, zahvaljući projektima, uspjeli da isfinansiraju i obaveze i dobar dio započetih projekata i programa.

“Ali ono što ostaje jeste činjenica da veći budžet obezbjeđuje veći broj zaposlenih, odnosno nastavnog kadra, a time i kvalitetniju nastavu”, pojasnili su.

Tokom ove godine za plate stalno zaposlenih, naknade spoljnjih saradnika i kliničara planiran je iznos od 33,6 miliona eura. Za utrošenu električnu energiju i goriva za 24 organizacione jedinice Univerziteta, saopšteno je početkom godine, potrebno je izdvojiti oko 1,2 miliona eura.