Društvo

Kandidati za ombudsmana Javnog servisa RTCG pisali međunarodnim institucijama

Autor Milica Mrvaljević

Njihovo pismo prenosimo integralno

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Savjet Radio-televizije Crne Gore poništio je konkurs za ombudsmana javnog servisa i nema hrabrosti da javno saopšti da Vesna Pejović, jedina kandidatkinja koja je ostala u konkurenciji, nije po njihovom ukusu, već će prolongirati izbor dok ne uspije da "konačno ugura unaprijed određenog prijatelja predsjednika Savjeta" Veselina Drljevića.

To su u zajedničkom dopisu naveli Vesna Pejović, Danijela Popović i Žarko Božović. Popović i Božović nedavno su povukli kandidature za ombudsmana RTCG-a u korist Vesne Pejović. Oni su se pisanim putem obratili Kancelariji Evropske komisije u Crnoj Gori, evroposlaniku i izvjestiocu za Crnu Goru Toninu Piculi, Programskoj kancelariji Savjeta Evrope u Podgorici, Misiji OEBS-a u Crnoj Gori, direktoru medijskog programa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Evanu Eberleu i Radki Betčevoj iz Evropske radiodifuzne unije (EBU).

"Javni servis RTCG više od tri mjeseca nema ombudsmana - zaštitnika prava gledalaca, slušalaca i čitalaca, tačnije građana iz čijih džepova se izvlače pozamašne svote novca. Nema ga voljom Savjeta te kuće. Treći konkurs za ovo odgovorno mjesto je, očigledno po automatizmu, poništen, a obrazloženje je da nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova. Istine radi, jedini kandidat koji je ostao u konkurenciji, poslije povlačenja kandidatura i neispunjavanja uslova dvojice kandidata, je Vesna Pejović, dugogodišnja urednica te kuće, koja je i inicijator osnivanja samoregulacije, prve u Crnoj Gori i jedan od autora Kodeksa novinara Crne Gore", navodi se u dopisu.

"Sramni Savjet nema hrabrosti da javno saopšti da ona nije po njihovom ukusu pa je navodno glasanje, ukoliko ga je uopšte bilo, obavljeno bez prisustva novinara kojima je saopšteno da sjednica Savjeta ostaje otvorena. Zna se i razlog zašto ne žele Pejovićevu jer bi njenim angažovanjem ubrzo bila razobličena lažna idilična slika o navodnom najgledanijem mediju sa izbalanisranim izvještavanjem, koja se konstantno plasira iz te kuće. Ostala je i enigma da li je iko od članova Savjeta imao trunčicu razuma da se ne pridruži većini", dodaju.

Kazali su da javni servis tako, "bez ikakve zadrške i bojazni može da vas građane izvrgne ruglu, da vas nesmetano optuži za bilo šta, da izvlači riječi i montira rečenice, po nečijoj volji, bez ikakve bojazni da ga bilo ko za to može prozvati ili sankcionisati".

"Tako je u tišini prošla himna bez tona. Osakaćena su pitanja i komentari profesora i bivšeg člana Savjeta. Bez reakcije prošla je i emisija 'Naše decenije, Satelitski program' kada su drastičnim skraćivanjem iz cijele priče dvije bivše urednice te kuće izvrgnute ruglu jer je obesmišljeno njihovo pojavljivanje. Poduži je spisak, a po svoj prilici biće još duži jer će sramni, bahati Savjet prolongirati izbor dok ne uspije da konačno ugura unaprijed određenog prijatelja predsjednika Savjeta, zbog koga su promijenjeni uslovi pa i Zakon, koji ovu tragikomediju, bez trunčice stida, upotpunjava prijavom i povlačenjem prijave", piše u zajedničkom dopisu.

Pejović, Popović i Božović su kazali da njihovo prvo javno obraćanje, nakon povlačenja kandidature "poslovnog partnera predsjednika Savjeta", nije naišlo na bilo kavu reakciju nadležnih institucija u zemlji izuzev ombudsmana Siniše Bjekovića, "koji se oglasio kao nenadležan iako nijesmo tražili da štiti nas nego prava građana."

"Predsjednik države vjerovatno nije razumio naš crnogorski, a premijer se umorio baveći se izmjenama Zakona. Za resorno Ministarstvo takođe možemo naći opravdanje zbog zanimanja ministarke. Jedino nema opravdanja za Direktorat za medije na čijem čelu je naš bivši kolega koji smatra da se iskupio javnom objavom da je bio protiv izmjena Zakona, ali ga to nije smetalo da zadrži fotelju koja je bitnija od ličnog i profesionalnog ugleda", dodaju.

Navode i da je intervju za generalnog direktora RTCG-a pokazao "ozbiljne praznine-kratere" u obrazovanju "pojedinih članova" Savjeta.

"Sramnom Savjetu možemo da poručimo njihovim jezikom: 'Ćeraćemo se još' i nećemo odustajati. U međuvremenu dobro bi bilo da pojedini njegovi članovi, pored smišljanja kako ugurati prijatelja, prouče i gramatiku jer je intervju za generalnog direktora pokazao ozbiljne praznine-kratere u njihovom obrazovanju. Takvim likovima dato je pravo da odlučuju i neograničena moć da se poigravaju ugledom javnog servisa", zaključuje se.