Društvo

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTNIKA NEZADOVOLJAN IZMJENAMA ZAKONA

Autor Anđela Vukčević

Naime, kako dodaje, aktuelni predlozi izmjena i dopuna zakona koji se tiču prestanka radnog odnosa po sili zakona, nalažu da državnim i lokalnim službenicima radni odnos prestaje kada navrše 66 godina života i imaju najmanje 15 godina staža osiguranja.

Izvor: Vlada Crne Gore

Sindikat državnih službenika i namještenika Crne Gore izrazio je nezadovoljstvo, kako su naveli, ponašanjem poslanika i Vlade Crne Gore u vezi sa izmjenanama normi koje propisuju prestanak radnog odnosa po sili zakona za sve zaposlene, uključujući državne i lokalne službenike i namještenike, piše u saopštenju koje potpisuje predsjednica Sindikata Tamara Goliš.

Naime, kako dodaje, aktuelni predlozi izmjena i dopuna zakona koji se tiču prestanka radnog odnosa po sili zakona, nalažu da državnim i lokalnim službenicima radni odnos prestaje kada navrše 66 godina života i imaju najmanje 15 godina staža osiguranja.

"Ove izmjene su u direktnoj suprotnosti sa aktuelnom Izmjenom i dopunom Zakona o radu, u kojem se starosna granica za prestanak radnog odnosa po sili zakona povećava sa 66 na 67 godina. Zakon o radu trenutno propisuje prestanak radnog odnosa po sili zakona na osnovu 66 godina starosti i 15 godina radnog staža. Na inicijativu Unije slobodnih sindikata Crne Gore, u predloženim Izmjenama i dopunama Zakona o radu, prestanak radnog odnosa po sili zakona vraćen je na 67 godina, dok se istovremeno starosna granica za državne i lokalne službenike snižava na 66 godina", ističe Goliš.

Dodaje da istog dana kada je tekst Predloga izmena i dopuna Zakona o radu prihvačen jednoglasno u matićnom skupštinskom odboru, 23 poslanika/ca uputili su amandman kojim se briše član koji vraća starosnu granicu za prestanak radnog odnosa po sili zakona.

"Ovakva konfuzija i nedoslednost države u formulisanju zakonskih odredbi predstavlja ozbiljan problem za zaposlene koji su, zbog niskih penzija, primorani da odlože odlazak u penziju do 67. godine. Mnogi od njih su kreditno zaduženi ili se tek planiraju zadužiti, a ovakvi propisi će ih primorati da ranije napuste tržište rada, što će rezultirati znatno manjim prihodima odnosno penzijama i pukom preživljavanju. Mnogi će biti prinuđeni otplaćivati rate za kredite od penzije umjesto od plate”, navodi ona.

Državni i lokalni službenici i namještenici, kako ističe, moraju imati mogućnost da planiraju svoje profesionalne karijere.

“Iznenadne promjene u zakonodavstvu mogu dovesti do finansijske nestabilnosti i nesigurnosti, a radnici mogu biti stavljeni u nepovoljan položaj bez pravovremene informacije o tim promjenama. Povezivanje izmjena Zakona o državnim službenicima I Zakona o lokalnoj upravi sa Zakonom o radu iziskuje temeljitu analizu i predstavlja važan korak prema usklađivanju svih relevantnih propisa. Potrebno je osigurati da se svi predlozi obrade u skladu s jedinstvenim i pravednim pravilima, a ne da budu međusobno suprotstavljeni. S obzirom na sve navedeno, Sindikat državnih službenika i namještenika Crne Gore zahtjeva hitno ponovno razmatranje ovih predloga i poziva na konstruktivan dijalog kako bismo zaštitili prava, interese i životni standard svih zaposlenih u javnoj upravi”, zaključuje Goliš.